F1 apetrots op 'vooruitgang' klimaatdoelen, diversiteit en inclusiviteit

De sport heeft even de tijd genomen zichzelf op de borst te kloppen voor het deels bereiken van de eigen klimaatdoelen. Naast de vooruitgang op het gebied van duurzaamheid viert de sport ook de pogingen om de diversiteit en inclusiviteit in de paddock te verbeteren.

F1 apetrots op vooruitgang klimaatdoelen, diversiteit en inclusiviteit

Sinds 2019 is de Formule 1 druk bezig om zichzelf om te vormen van een rijkeluissport voor een beperkte groep veelverbruikers naar een duurzame, diverse en inclusieve utopie voor alles en iedereen.

De Sustainability Strategy heeft in de tussentijd weinig impact gehad buiten een paar marketingcampagnes gesteund door oliereuzen, maar nu er in de winterstop verder niet veel te melden is vond het PR-team van de sport het een goed idee om de ambitieuze doelen weer eens onder de aandacht te brengen.

Duurzaamheidsdoelen

De organisatie spreekt dit keer trots van vooruitgang op alle gebieden. De F1 is volgens de F1 namelijk duurzamer dan ooit. Door de inzet van andere containers, commentaar op afstand en het inhuren van duurzaamheidsexperts zijn er kennelijk al grote stappen gemaakt.

Het derde punt is echter niet zo positief: de sport claimt namelijk dat de plannen voor een veel meer efficiënte kalender met minimale reisafstanden 'onderweg is'. Het logisch indelen van het raceschema is blijkbaar een zeer ingewikkelde affaire. De ronduit belachelijk verspillende opzet van 2023 onderstreept dat nog maar even.

Verder mijlpalen zijn de inzet van meer groene stroom bij races, het doneren van overgebleven voedsel, het promoten van het openbaar vervoer en het verminderen van plastic afval.

Duurzame brandstof

Een los punt op de klimaatagenda is de introductie van milieuvriendelijke synthetische brandstoffen, de zogeheten e-fuels. De introductie van het goedje staat gepland voor 2026, maar volgend jaar zal er al een grote volgende stap gezet worden.

In de F1 en F2 wordt er namelijk een nieuwe samenstelling met 55% e-fuel geïntroduceerd. In 2027 zullen de F2 en F3 ook op een 100% duurzame brandstof gaan rijden. De brandstof moet bovendien zo ontwikkeld worden dat normale personenwagens er zonder aanpassingen op over kunnen stappen.

Diversiteit en inclusiviteit

De planeet redden is uiteraard niet het enige nobele doel van de Formule 1. De sport wil ook op cultureel gebied een goede indruk achterlaten. Volgens de organisatie zijn de grootste successen op het gebied van diversiteit en inclusiviteit onder andere de lancering van de volledig vrouwelijke F1 Academy Formule 4-serie, het uitbreiden van een studiebeurssysteem en een stageprogramma voor mensen met een achtergestelde achtergrond.

Bovendien krijgen alle medewerkers een pittige Diversity & Inclusion training en wordt er hard gewerkt aan het verkleinen van de loonkloof tussen mannelijke en vrouwelijke medewerkers binnen de F1. Zo moet de sport in 2030 een emissievrij en volledig gelijk paradijs gaan worden. Of het racen dan nog om aan te gluren is, is een heel ander verhaal.

Formule 1
  • Formula 1