VIDEO: zo kwam Just Stop Oil de baan op in Silverstone

Beelden vrijgegeven door de Northants Police tonen hoe de ecoterroristen vorig jaar Silverstone op konden klauteren. Beveilingingsbeelden, onboards en bodycams geven een compleet beeld van de bezopen protestactie.

VIDEO: zo kwamen Just Stop Oil de baan op in Silverstone

De start van de Grand Prix van Brittanië werd vorig jaar opgeschrikt door een bizarre actie van beruchte ecoclub Just Stop Oil. Vijf beroepsactivisten beklommen met succes de hekken bij de Wellington Straight en gingen vervolgens midden op de baan zitten.

Als geluk bij een ongeluk was er in de eerste bocht al een ravage aangericht door George Russell, waardoor de resterende coureurs op safety car snelheden de groep passeerden. De plaatselijke marshals moesten hard aan het werk om de vleesvrije zandzakken van de baan te verwijderen.

De stunt in detail

Beelden vrijgegeven door de Northants Police tonen hoe zes opvreters een poging deden om over de hekken te klimmen. Een van hen werd echter meteen gegrepen door een steward.

De overige vijf wisten helaas wel aan de verkeerde kant van de omheining te komen. Na een moment van twijfel ging het vijftal doodleuk midden op de baan zitten, voordat de stewards en aanwezige agenten ze inrekenden.

In de rechtbank van Northampton werden David Baldwin (47), Emily Brocklebank (24), Alasdair Gibson (22), Louis McKechnie (22), Bethany Mogie (40) en Joshua Smith (29) recent veroordeeld voor het doelbewust organiseren van een verstoring van de openbare orde. De strafmaat voor de zes mueslimuppets moet echter nog bepaald worden.

Formule 1
  • Northants Police