Huh? Klimaatactivisten gaan de baan op bij Formule E-race

Is het andersomdag of het amateuruurtje? Klimaatdoemdenkers van actiegroep Letzte Generation besloten de grid van de Formule E E-Prix in Berlijn op te klimmen. De actie zorgde vooral voor vraagtekens.

Huh? Klimaatactivisten protesteren bij Formule E-race

Sinds de kunstig ingestudeerde speeches van een verstandelijk beperkte Zweedse schoolverlater zien we het steeds meer: radicale klimaatgekkies in groepsverband. Organisaties zoals Just Stop Oil en Insulate Britain geloven er heilig in dat de mensheid nog maar een paar jaar heeft om de planeet van de ondergang te redden.

De angst voor die doomsday-profetie uit zich maar al te vaak in onzinnige protestacties, zoals het zichzelf vastlijmen aan wegen, iconische kunststukken besmeuren met tomatensoep, verfbommen afvuren op overheidsgebouwen of een Max Verstappen-themafeestje houden op een dure snookertafel.

E-protest

Als een van de meest vervuilende sporten die het gewone volk uit het hoofd kent is de motorsport een doorn in het oog van de ecomentalisten. Toch hebben we nog opvallend weinig protestacties gezien op en nabij circuits. De invasie van Just Stop Oil bij de Grand Prix van Groot Brittannië van vorig jaar is het enige prominente voorbeeld.

Het Duitse klimaatdramaclubje Letzte Generation besloot toch maar even in dat gat in de markt te duiken. Een paar leden van de groepering beklommen tijdens de Berlin E-Prix op het oude Tempelhof vliegveld over de hekken en deed een poging zich op de grid te installeren. Gelukkig waren de aanwezige stewards er meteen bij en konden de klimaclowns vakkundig verwijderd worden voordat de lijm tevoorschijn kwam.

Van het gas

Letzte Generation eiste de actie op met pakkende teksten over 'van het gas gaan' om de 'klimaathel' te vermijden. Het feit dat een Formule E-bolide technisch gezien geen gaspedaal heeft werd daarbij even over het hoofd gezien.

De Duitse overheid moet volgens de groep meteen op de rem trappen en stoppen met alle activiteiten waarbij onnodig energie verspild wordt. De Formule E is daarop geen uitzondering. Het uiteindelijke doel lijkt daarmee een terugkeer naar Middeleeuwse toestanden te zijn. Gelukkig is het einde van de wereld nabij.

Nieuws
  • ABB FIA Formula E