Greta Thunberg wil niet meer in de spotlights staan

Vijf jaar na haar debuut als boegbeeld van de klimaatradicalen heeft Greta er genoeg van. De 19-jarige Zweedse wil haar werk voortaan op de achtergrond doen, om minder bedeelde slachtoffers van klimaatverandering een stem te gunnen.

Greta Thunberg wil niet meer in de spotlights staan

In 2018 wist een 14-jarig Zweeds meisje een enorme beweging aan te jagen. Haar eenzame protesten buiten het Zweedse parlement werden met de nodige hulp van haar mediavaardige ouders (acteur Svante Thunberg en operazangeres Malena Ernman) al snel omgevormd tot congressen met honderden toeschouwers.

Met speeches op grote klimaatcongressen, zoals die van de Verenigde Naties, het Verenigd Koninkrijk, en het World Economic Forum werd Greta Thunberg een wereldwijde beroemdheid. Haar voorbeeld deed volgen, met actiegroepen zoals Extinction Rebellion, Insulate Britain en Just Stop Oil tot gevolg. In 2019 werd ze benoemd tot Time Magazine's Person of the Year en werd ze meerdere malen genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.

De microfoon doorgeven

Na al die publiciteit en erkenning is Greta er echter helemaal klaar mee, zo verklaarde ze aan Duitse publicatie Welt. Thunberg is inmiddels 19, en ziet zichzelf niet langer als spreekbuis van de klimaatlobby. In plaats van aan de frontlinies staan en ingestudeerde speeches geven wil ze in het vervolg op de achtergrond blijven. De ruimte die ze inneemt in de media is immers beter besteed aan de minder bedeelden in 'de zuidelijke helft' van de wereld:

"Ik doe nog veel, maar ik ben niet meer zo zichtbaar in de media. Er zijn mensen, voor wie het belangrijker is dat ze gehoord worden. De mensen die het hardst getroffen zullen worden door de klimaatnoodtoestand zijn die in de landen van het wereldwijde zuiden. Het is tijd om de microfoon door te geven."

Met het wereldwijde zuiden bedoelde Greta de landen onder de evenaar in Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Australië en Nieuw-Zeeland zijn echter te westers om dezelfde gevolgen te ondervinden.

Nucleair boven kolen

Voordat ze weer in de schaduwen verdween gooide Ms Thunberg nog even een balletje op bij Welt. De klimaatprinses is na jaren protest tegen kernenergie - de enige praktische oplossing van haar probleem - kennelijk van gedachten veranderd. Het is Greta duidelijk geworden dat het alternatief de veel viezere kolencentrale is, waardoor het toch een beter idee is om de kerncentrales open te houden. Nieuwe centrales bouwen gaat echter nog steeds te ver:

"Het is een belangrijk verschil, of we nu nieuwe kerncentrales bouwen of bestaande kerncentrales laten runnen. Mijn persoonlijke mening is dat het een fout is om die centrales stil te leggen, als kool het alternatief is."

Hoop houden

Ondanks de enorme impact die ze gehad heeft op de wereld vindt Greta dat er nog lang niet genoeg veranderd is om de wereld te redden. Ze staat zichzelf echter niet toe om teleurgesteld te zijn. In plaats daarvan blijft ze hopen dat haar beweging nog veel meer schade zal kunnen aanrichten vooruitgang zal kunnen boeken:

"Toen ik begon wist ik dat het lang ging duren. Wanneer je het jezelf toestaat om teleurgesteld te zijn, dan word je het ook. Je moet verder kijken dan je teleurstelling. En hopen."

Nieuws
  • BrunoPress