De Vrije Universiteit Brussel heeft onderzocht wat de impact is van auto's die op diesel rijden versus die op elektriciteit. Conclusie, elektriciteit wint. Nou moet gezegd worden dat het onderzoek aangevraagd was door de NGO Transport & Environment (T&E), dus wellicht is hij ietwat bevooroordeeld ten opzichte van de milieumobielen.
Volgens de onderzoekers stoten elektrische auto's in hun complete levenscyclus minder vuile stoffen uit dan hun collega's die op diesel rijden. Dat is zelfs het geval als je als elektrische rijder stroom uit een Poolse bruinkoolcentrale in je accu's stopt.
T&E zegt over het onderzoek: "Today an electric vehicle driving on Polish electricity – the most carbon intensive in the EU – still has a lower impact on the climate than a new diesel car. With the rapid decarbonisation of the EU electricity mix, on average electric vehicles will emit half the CO2 emissions of a diesel car by 2030 including the manufacturing emissions."
Overigens onderstreept T&E ook dat de materialen die nodig zijn voor de accu's van elektrische auto's, zoals kobalt en lithium, voorlopig nog in voldoende hoeveelheden aanwezig zijn. De komende decennia hoeven we ons daardoor niet te laten afremmen. Er is bijvoorbeeld nog genoeg lithium voor de komende 185 jaar, wat ruim voldoende is als je vergelijkt met de hoeveelheid olie die we nog hebben.
Dus zelfs als we massaal aan de kolencentrales gaan om alle batterijen op te laden, dan wordt de lucht schoner door de overstap naar elektrische auto's. De vraag is nu echter, hoe zit de vergelijking met auto's die op benzine rijden? Want leuke auto's op diesel zijn er zo goed als niet, diesel kan meteen afgeschaft worden. Voor benzine zou een tussenoplossing nodig zijn, al was het alleen maar vanwege het geluid.