Frankrijk tegen Tesla: kerncentrale hebben?

De Franse minister van Energie, Ségolène Royal, heeft Elon Musk persoonlijk aangeboden om een Tesla-fabriek te openen in een kerncentrale.

De kerncentrale in het Oost-Franse Fessenheim wordt eind dit jaar uit dienst genomen. De kerncentrale is de oudste operationele in Frankrijk en kreeg in het verleden weleens bezoek van Greenpeace. Ook de Duitsers zijn niet enorm blij met dit laatste verdedigingswerk tegen een invasie hunnerzijds, want het ding staat op anderhalve kilometer van de Duitse grens.

Nu de kerncentrale eindelijk sluit, heeft Royal aan Musk voorgesteld of hij er niet andere dingen met elektriciteit wil doen. Zoals Tesla's bouwen. Royal: "Ik zei tegen hem: 'Ik heb een plek voor je, Fessenheim'. Hij zei geen nee. Wie niet waagt die niet wint."

Wij zouden enorm verbaasd zijn als Tesla op het aanbod van Royal inging. Het is vermoedelijk politiek voor de bühne omdat de kerncentrale indirect 1100 mensen aan het werk houdt. Die banen gaan bij sluiting verloren. Maar dat wil niet zeggen dat Musk niet naar de Elzas komt. Hij had het er eerder over het een geschikte regio is voor een fabriek "because it's like half in like Germany and like half in like France". Als dit impliciete steun is voor de Duitse claim op de Elzas kan dit alsnog nucleair gaan, kerncentrale of geen kerncentrale.