De Formule E presenteerde afgelopen jaar vol trots de derde generatie van de elektrische single seaters. Onder het vreemde origami-design waren een hoop technische innovaties verstopt.
Zo werd het vermogen opgeschroefd van 335 tot 470 pk met behulp van een herzien accupakket, sterkere motor en uitgebreide regeneratiesystemen. De FE durfde het zelfs aan om de achterremmen te vervangen met motor-generator units. Alleen op de vooras waren nog traditionele remschijven te vinden.
Remmen is angst?
Het innovatieve remsysteem werd al snel het stokpaardje van de nieuwe generatie FE-machines, maar na de pre-season test in Valencia heeft de organisatie al spijt gekregen van de beslissing. Envision Jaguar coureur Sebastian Buemi ondervond namelijk aan den lijve wat de gevolgen waren van het weglaten van normale remmen.
In de aanloop naar bocht 4 sloeg zijn wagen namelijk uit na een probleem met de inverter. Zonder stroom deden de MGU's op de achteras helemaal niets, waardoor Sebastien moest vertrouwen op de nog ijskoude voorremmen. Deze bleken zo goed als nutteloos, waardoor de Zwitser een harde frontale botsing met de vangrail meemaakte.
Onverantwoord
Buemi's crash is niet het eerste incident met de nieuwe generatie FE-auto's, maar wel de meest prominente. Teamgenoot Nick Cassidy had eerder een soortgelijk probleem tijdens dezelfde test, maar op een plek waar de uitloopstrook een stuk groter was. Hetzelfde gold voor Porsche's Pascal Wehrlein. Bij andere fabrikanten ging het tijdens besloten privetests ook al meerdere keren mis.
De incidenten vormen een enorm probleem voor de FE, aangezien vrijwel alle races verreden worden op krappe stratencircuits met minuscule uitloopstroken. De race in Londen voert zelfs door de parkeergarage van een evenementenhal. Met bijna 500 pk onder de rechtervoet zonder remmen door de straten knallen is simpelweg onverantwoord.
Remloze openingsfase
De FIA heeft op het fiasco gereageerd door de toevoeging van een secundair remsysteem aan te kondigen. Die gadget laat echter nog minimaal twee maanden op zich wachten, Tegen die tijd zijn er echter al vier races verreden in Mexico, Saoedi Arabië, India en Zuid-Afrika, allemaal met het onbetrouwbare remsysteem. Aangezien alle wagens al volledig gehomologeerd zijn door de FIA, valt de verantwoordelijkheid voor eventuele ongelukken in de openingsfase van het seizoen echter op de teams.
Vooralsnog is er geen oplossing gepresenteerd die de veiligheid van de coureurs kan garanderen voor de eerste vier races van seizoen 2022-2023. De toekomst van de elektrische formuleserie staat daarmee nog op losse schroeven. De start van het seizoen zal op 14 januari plaats moeten vinden in Mexico City. De FIA heeft dus nog akelig weinig tijd om de problemen te verhelpen.
- Porsche, Jaguar