Formule E onder vuur vanwege gevaarlijke safety car situatie

De safety car deed tijdens de tweede ronde van het Formule E kampioenschap zijn naam geen eer aan. De Taycan stopte namelijk midden op de baan omdat er een kraan het circuit op gereden was om een gecrashte wagen te ruimen. Het incident zette de raceleiding van de FE in een kwaad daglicht.

Formule E onder vuur vanwege gevaarlijke safety car situatie

Tijdens de tweede race op de straten van Diriyah, Saoedi Arabië sloeg de organisatie van de Formule E een flinke flater. Nadat Alexander Sims zijn Mahindra in de muur geparkeerd had werd de hagelnieuwe Porsche Taycan Turbo S safety car de baan op gestuurd om de marshals de tijd te geven de auto op te ruimen. Helaas stond de wagen precies op een plek zonder uitloopstroken, waardoor er een kraan op af gestuurd moest worden.

De crash van Alexander Sims.

Gevaarlijke kraan

Daar was echter niet goed over gecommuniceerd met de bestuurder van de safety car en de coureurs. De Porsche kwam na een blinde bocht namelijk opeens de kraan tegen en moest op de rem. Hierdoor knalden verschillende coureurs op elkaar, gelukkig zonder al te grote schade.

Toen de nogal onhandige kraanbestuurder weer voldoende plaats gemaakt had kon de colonne verder, maar het gevaar was nog niet geweken. Vanwege de smalle baan zwaaide de opgetakelde Mahindra namelijk gevaarlijk dicht boven de overgebleven deelnemers heen en weer. DS Techeetah en ex F1-coureur Jean-Éric Vergne sprak er meteen schande van op Twitter.

Felle kritiek

Vergne werd bijgestaan door collega's Maximillian Günther (Nissan e.dams), Robin Frijns (Envision Racing-Audi) en racewinnaar Edoardo Montara (ROKIT Venturi-Mercedes).

Tegenover RaceFans schetste Günther hoe gevaarlijk de situatie was: "Het leek nogal onveilig, want de auto [van Sims] bewoog zoveel. We probeerden natuurlijk genoeg ruimte te laten, maar we gaan niet volledig door het stof [aan de andere kant van de baan], want daar was debris en van alles op dit vieze gedeelte van de baan, dus je wil geen risico nemen en een klapband krijgen. Aan de andere kant had je die auto die rondzwaaide, wat best bijzonder was. Dus gelukkig gebeurde daar niets."

Robin Frijns zat midden in de kettingbotsing achter de safety car. De Nederlander kon niet begrijpen waarom er niet duidelijker gecommuniceerd werd door de wedstrijdleiding:

"Ik vind dat het erg gevaarlijk was natuurlijk, ik zat achter Edo [Mortara] en opeens stopte de safety car. Ik raakte hem gewoon en het enige wat ik achter me hoorde was krakend koolstofvezel. De kraan stond duidelijk op het midden van de baan en de safety car moest wel stoppen, maar ik vind dat het helemaal niet gecommuniceerd werd op een bepaalde manier."

Racewinnaar Mortara kon echter de humor wel inzien van de situatie. Volgens hem waren de capriolen van de kraanbestuurder toch eigenlijk best wel lollig. Tegelijkertijd snapt hij dat het toch een serieuze zaak is:

"Om eerlijk te zijn is dit de eerste keer dat ik midden in de race een kraan voor me heb gezien die probeerde te manoeuvreren. Die gozer reed [de baan op] en was best slecht in het manoeuvreren van zijn kraan dus... Ik vond het een beetje grappig, maar voor de jongens achter me was het natuurlijk niet grappig want ze komen er met best hoge snelheid aan."

Even bezig

Wedstrijdleider Scot Elkins ging tegenover The Race door het stof voor het incident. De voormalig collega van Michael Masi gaf toe het te druk te hebben met het oplossen van de situatie om erover te communiceren:

"Natuurlijk is het niet expres, en er is natuurlijk een hoop communicatie tijdens de kwalificatie en we hebben met iedereen gepraat, maar ik denk dat de omstandigheden zo waren dat ik verrast werd door iets en we er mee om probeerden te gaan, in plaats van op de radio te gaan en het iedereen te vertellen. Dat is een kleine mea culpa die ik voor mijn rekening neem. Ik raakte gewoon betrokken bij andere dingen en droeg de informatie niet over."

Scott Elkins (rechts) wedstrijdleider Formule E en DTM.

Gevoelig incident

De situatie rond kranen en tractoren op circuits ligt sinds de dood van Jules Bianchi in 2015 bijzonder gevoelig voor de FIA. Het ongeval op Suzuka leidde onder andere tot de ontwikkeling van de halo. Ondanks de aanwezigheid van de beugel op de FE-machines is een herhaling van dat incident uiteraard niet wenselijk. De ietwat laconieke reactie van Elkins is dan ook verbazend. We gaan er vanuit dat er achter de schermen echter nog genoeg te bespreken valt.

Autosport
  • ABB FIA Formula E, FIA