Maserati wordt eerste Italiaanse merk in de Formule E

Goed nieuws voor fans van de fluisterstille raceserie. Na de exodus van de Duitse merken heeft de Formule E er weer een naamplaatje bij: vanaf 2023 is Maserati terug in de racerij als FE-team.

Maserati wordt eerste Italiaanse merk in de Formule E

Elektrisch is de toekomst, zo laten we ons maar al te vaak vertellen. De Formule E leek door recente ontwikkelingen echter niet meer in dat toekomstbeeld te passen. Vanwege de gestandaardiseerde auto's, beperkte innovatie, lage kijkcijfers en lage marketingwaarde is de elektrische raceserie steeds onaantrekkelijker geworden.

De exit van BMW, Audi en Mercedes in zeer korte tijd maakte dat feit pijnlijk duidelijk. Mercedes en Audi richtten hun pijlen zelfs op de veel minder groene Formule 1. De 1,6 liter V6 mag dan smerig zijn, maar de formule levert veel meer publiciteit op.

Bijstand vanuit Italië

Nadat de serie verlaten werd door het merendeel van de Duitse autoindustrie begon oprichter Alejandro Agag de formule zelfs in twijfel te trekken. De volgende generatie zou bijvoorbeeld zomaar op waterstof kunnen lopen. Agag heeft echter bijval gekregen vanuit Italië. Vanaf 2023 zal Maserati zich alls eerste Italiaanse merk bij de Formule E gaan voegen.

Het is het eerste grote internationale raceprogramma voor Maserati sinds de heerschappij van de exotische MC12 GT1 tussen 2004 en 2010.

Titelsponsor

Zoals we inmiddels gewend zijn van moderne autosportprojecten zal Maserati echter minimaal gaan investeren. De Italianen zullen een rol als titelsponsor van een bestaand team gaan aannemen. De deal is dezelfde als die van stalgenoot DS met het Techeetah team en Alfa Romeo met Sauber in de Formule 1.

Aangezien BMW, Audi en Mercedes stuk voor stuk een merkloos team achterlaten zijn er genoeg kansen voor Maserati om in te stappen. De techniek is tussen de auto's immers grotendeels hetzelfde.

DS Techeetah Formule E.

Elektrificatie

De FE-deelname van Maserati zal vooral dienen om de komende elektrificatie van het Stellantis concern te promoten. Vanaf 2024 moeten merken zoals Alfa Romeo, Dodge en Lancia gaan beginnen aan een nieuwe generatie EV's, waarschijnlijk op basis van een evolutie van Peugeot's eVMP-platform.

Tegen 2028 moeten deze merken een volledig elektrisch modellenaanbod hebben. Ruim op tijd voor het 'magische' jaar van 2030 dus. Maserati is hierop uiteraard geen uitzondering. De komende jaren zal er van elk model met de drietand een elektrische variant uitkomen.

Elektrisch
  • Maserati, Stellantis