Formule E Gen3 is een vreemd knutselwerkje

De nieuwste generatie van de elektrische formuleklasse gaat voor een bijzondere look. De uitzonderlijke wagens zien eruit alsof ze van karton gevouwen zijn. Het bizarre uiterlijk wordt echter gecompenseerd met veel meer vermogen.

Formule E Gen3 is een vreemd knutselwerkje

Als de enige elektrische formuleklasse heeft de Formule E altijd de moeite gedaan om een eigen identiteit te creëren. Al vanaf de eerste generatie in 2014 was een FE-auto in één oogopslag herkenbaar. Voor een formule die zich graag profileert als de toekomst van de autosport is dat uiteraard cruciaal.

Niemand kijkt immers op van een elektrische F2-wagen. De tweede generatie werd al iets meer gedurfd, maar met de gisteren gepresenteerde Gen3 is de FE nog een paar stapjes verder gegaan.

Speelgoed-ontwerp

De nieuwste variant van de race-EV is naar eigen zeggen geïnspireerd op stealth straaljagers. Het lijkt er op het eerste gezicht echter meer op dat het grote voorbeeld een papieren vliegtuigje was.

De marketing - met fleurige pastelkleurtjes - wekt bovendien de suggestie dat we de auto eerder achterin de InterToys catalogus kunnen vinden. De bijzondere voorvleugel met dikke, naar binnen gericht endplates versterkt wederom het karton-gehalte van het ontwerp.

Krantenpapier

Schuin van achteren wordt de auto er al een stuk beter op. De stabilisatoren en diffuser met geïntegreerde achterlichten doen inderdaad denken aan zoiets als een F-22 Raptor. Vooral in de Jaguar TCS Concept-livery komt de Gen3 echter toch over als iets dat van papier gevouwen is. Één ding is echter zeker: de auto is wederom een zeer unieke verschijning.

Technische verbeteringen

Oké, die looks kun je dus over discussiëren, maar wat doet -ie op de baan? Gelukkig voor EV-fans is de Gen3 veel sneller dan zijn voorganger. Het maximumvermogen van 335 pk is nu een gezonde 470.

Bovendien heeft de Gen3 beschikking gekregen over een extra aandrijflijn in de neus, waardoor er tot 600 kilowatt geregenereerd kan worden. De FE ziet een dubbele aandrijflijn als een primeur voor een single seater. Daarbij wordt de obscure Stein-Porsche IndyCar even handig vergeten.

Wat wel echt nieuw is, is het gebrek aan remmen op de achteras. Vanwege de toevoeging van de extra aandrijflijn zijn de traditionele schijven overbodig geworden. De regeneratie is zo krachtig dat de auto maar liefst 40% van zijn energie uit de systemen haalt tijdens een race. De topsnelheid van de Gen 3 ligt op 322 kilometer per uur, al zullen de meeste circuits dat niet toelaten.

Vijf jaar

Op technisch vlak lijkt de Gen3 dus een flinke stap vooruit te zijn, maar wat betreft de styling kunnen we er maar weinig mee. We zullen in ieder geval vijf jaar tegen de auto's aan moeten kijken. In 2027 wordt namelijk de vierde generatie verwacht. De volledig elektrische aandrijflijn zal naar verwachting gek genoeg vervangen worden door een waterstof-brandstofcel setup.

Autosport
  • Formula E, Jaguar TCS Racing