Blokkeerhippies A12 klagen politie aan voor waterkanon

De illegale demonstranten op de Haagse A12 durven het aan om eisen te gaan stellen. Extinction Rebellion probeert via de rechter de politie te dwingen te stoppen met de inzet van waterkanonnen.

Blokkeerhippies A12 klagen politie aan voor waterkanon

De A12 ter hoogte van Den Haag is op dit moment het toneel van een ongepland meerdaags festival. Demonstranten van milieuclub Extinction Rebellion en aanverwanten houden al sinds 9 september hetzelfde stukje snelweg periodiek bezet.

Elke dag rond het middaguur stroomt het wegdek vol met ongewassen vleesvrije hobbyanarchisten, die vervolgens weer verwijderd worden door de politie. Tot een arrestatie komt het echter nooit: het blokkeervolk wordt met een busje een paar kilometer verderop gedropt, waarna ze vrolijk teruglopen.

Waterkanon

De klimaclowns hoeven dus eigenlijk op niet veel weerstand te rekenen. Het enige obstakel voor de acties is het door de politie ingezette waterkanon. De naam van het apparaat is in dit geval echter misleidend: in plaats van standje relschopper staat het kanon op standje moestuin.

De politie is immers niet van plan om de XR-leden daadwerkelijk van de weg te blazen, maar de demonstratie een beter minder comfortabel te maken. Vanwege het mooie weer van de laatste tijd heeft dat echter weinig zin. De gratis douches zijn meer een dienst dan een last.

XR naar de rechter

Het milde ongemak veroorzaakt door het waterkanon is volgens Extinction Rebellion echter onacceptabel. De groep heeft dan ook een kort geding aangespannen tegen de politie om het gebruik van de waterkannonen te verbieden.

XR-advocaat Willem Jebbink noemt de inzet van de waterkanonnen onnodig en niet proportioneel. Dat kunnen we ook zeggen van de protestacties. Hoe groot de kans van slagen is van de rechtszaak durven we niet te zeggen. Met het oog op de tot nu toe vrij softe aanpak van de demonstraties zou het echter zomaar kunnen dat de groep gelijk krijgt.

Nieuws
  • NL Beeld / Regiofotografie