'Scanauto's delen massaal onterechte boetes uit'

Gepakt door een parkeerrobot? Grote kans dat je je geld terug kan vragen. Een onderzoek van Kassa naar parkeerboetes in de Randstad wijst uit dat de scanauto's maar al te vaak in de fout gaan.

'Scanauto's delen massaal onterechte boetes uit'

De taak van parkeerwachters was een aantal jaren geleden een stuk intensiever dan het nu is. Waar je vroeger nog alles handmatig moest noteren laat je het nu lekker over aan een scanner op het dak van je gemeentelijke Renault ZOE.

Het systeem scant immers alle kentekens en gaat automatisch na of die auto daar wel had mogen staan op dat moment. Een foolproof idee, toch? In de praktijk blijkt dat echter anders te liggen.

Oeps, foutje

Navraag door de redactie van BNNVARA-programma Kassa heeft namelijk uitgewezen dat er met name in de Randstad kwistig gestrooid wordt met onterechte boetes.

De scanwagens zouden namelijk geen rekening houden met uitzonderlijke situaties zoals defecte parkeerautomaten en mensen die stonden te laden of lossen. Bovendien werd een bestaande en geldige parkeervergunning soms niet herkend.

Massaal in bezwaar

Volgens Kassa loont het om in deze gevallen in bezwaar te gaan tegen de 'gemeentelijke naheffing'. In de gemeente Rotterdam werd maar liefst 75% van de 100.000 bezwaarmakers in het gelijk gesteld. In Amsterdam was dat 64% van de 95.0000, terwijl Den Haag op 43% uit ruim 50.000 bezwaren kwam.

Naast de grote steden worden ook Almere, Zaanstad, Zwolle, Breda, Diemen en Alphen aan de Rijn genoemd als grote foutbeboeters. In Zaanstad, Almere en Alphen aan de Rijn werd ongeveer de helft van de bezwaarmakers in het gelijk gesteld.

Achtergrond
  • NL Beeld / Regiofotografie