Plaktivisten willen vanaf 9 september 'elke dag de A12 blokkeren'

De maand september wordt terror voor automobilisten die over de A12 willen rollen.

Klimaat

Ah, Extinction Rebellion (XR) heeft weer wat nieuws. Nou ja, nieuws, nieuws... de activisten blokkeerden al vaker het stuk snelweg in Den Haag. Dit keer willen ze echter een dagelijks feestje van maken. Zoveel werd duidelijk tijdens een persconferentie van de plaktivisten.

Voor de duidelijkheid: de A12 was in het verleden al vaker het toneel van verschillende demonstraties. De snelweg loopt van Den Haag tot aan Duitsland en verbindt bovendien de tijdelijke Tweede Kamer met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Dat laatste is ook precies de reden waarom de linkse vlegels van XR die snelweg kiezen. Hun eis is immers dat de dames en heren in Den Haag alle subsidies aan de fossiele industrie afschaffen. Per direct, welteverstaan.

September

Na de vorige blokkades, waarbij letterlijk duizenden mensen zijn opgepakt, staat de volgende A12 lounge-sessie op 9 september (tien dagen voor Prinsjesdag) gepland. Vanaf dan is het elke dag raak, totdat de overheid haar beleid verandert, aldus XR. Of in hun eigen woorden: "Zolang het kabinet weigert te luisteren, zijn we gedwongen actie te voeren."

Dat is natuurlijk niet zo. Niemand dwingt je tot iets. Óf je demonstreert, en zo ja: waar en wanneer je dat doet is een keuze. Bovendien is het niet zo dat er niet over het klimaat wordt gesproken. Het is haast dagelijkse kost in de media. Ook staat de kwestie op de agenda van zo'n beetje elke politieke partij die ons land rijk is. Dat betekent echter niet dat iedereen er hetzelfde over denkt. Of je jezelf nou aan de straat plakt of niet.

Maar goed, het lijkt erop dat de blokkades toch echt gaan plaatsvinden. Op 9 september om 12:00 de eerste, en dan elke dag hetzelfde riedeltje rond dat tijdstip."De ene dag kan het bijvoorbeeld een groepje van vijf mensen zijn, de andere dag weer een paar honderd", aldus XR.

Nieuws
  • RTL Nieuws
  • NL Beeld / Robert Meerding