Activisten laten banden van 'benzineslurpende' Tesla leeglopen

Een Britse Tesla-rijder kreeg een onaangename verassing en een naar briefje te verwerken op de vroege ochtend. Een groep klimaclowns had namelijk de banden van zijn 'benzineslurpende' Tesla leeg laten lopen....voor het klimaat.

Activisten laten banden 'benzineslurpende' Tesla leeglopen

We lijken tegenwoordig om te komen in de radicale eco-activistische groeperingen. Naast de usual suspects van Extinction Rebellion en Greenpeace hebben we sinds kort ook te maken met de Tyre Extinguishers.

Het losse collectief vraagt aandacht voor de klimaatcrisis door de banden van milieubelastende voertuigen leeg te laten lopen. De zelfverklaarde klimaathelden hebben het vooral voorzien op grote pickups en SUVs. De wagens van de slachtoffers worden vervolgens ontsierd door een pamfletje waarin hun benzineslurpende bolide verketterd wordt. Afgelopen zomer waren ze ook al actief in de Randstad.

Elektrische benzineslurper

Recent sloegen de bandenblussers weer toe in de Engelse stad Bristol. Bij de actie leken ze echter een grove fout te maken. De banden van een milieuvriendelijke Tesla Model X werden namelijk ook van hun vulling ontdaan. Ondanks de weinig toepasselijk tekst werd het standaard pamfletje alsnog achter de wisser gedrukt.

De welmenende bezitter van de EV kon niet helemaal begrijpen waar de actie nou goed voor was, aldus de BBC:

"Het is ironisch, want ik probeerde het juiste te doen door een elektrische auto te kopen. Het is belachelijk en onhandig. Ik snap waarom [ze protesteren], maar hier zie ik het nut niet van in."

Het maakt niet uit

Volgens een woordvoerder van de groep die eigenlijk geen vaste groep is hebben de Tyre Extinguishers in Bristol echter precies het juiste gedaan. Het feit dat je SUV een hybride of zelfs volledig elektrisch is, is volgens de geitenwollensokkenbrigade namelijk helemaal geen excuus. Elektrificatie doet namelijk niets om de klimaatcrisis af te remmen. Bovendien zijn SUV's met welke aandrijflijn dan ook gewoon levensgevaarlijk:

"Hybrides en elektrische auto's zijn vogelvrij. We kunnen ons niet de klimaatcrisis uit elektrificeren. Er zijn niet genoeg zeldzame metalen om iedereens auto te vervangen en het mijnen van deze metalen veroorzaakt lijden. Plus, het gevaar voor andere weggebruikers blijft."

Je leest het goed. Als autobezitter kun je eigenlijk niets meer goed doen in de ogen van de klimaatmaffia. Een elektrisch bandenpompje is dus geen overbodige luxe.

Elektrisch
  • NL Beeld / Abaca Press, NL Beeld / Regiofotografie