Euro NCAP: 'Zware elektrische SUVs zijn levensgevaarlijk'

De trend voor steeds grotere, zwaardere EV's is volgens botsproefkoningen EuroNCAP een zeer zorgelijk ontwikkeling. De zwaarlijvige softroaders hebben namelijk niet alleen een flinke negatieve impact op het milieu, maar ook de verkeersveiligheid.

EuroNCAP: 'Zware elektrische SUVs zijn levensgevaarlijk' 

Op aansturen van grote overheden en bindende klimaatakkoorden is de autowereld driftig aan het elektrificeren. Het smerige dinosap moet immers zo snel mogelijk verruild worden voor giftige, bijzonder brandbare zeldzame metalen.

Bij veiligheidswaakhond Euro NCAP zijn ze echter niet bijzonder vrolijk over die ontwikkeling. De zware accu's gecombineerd met de waanzinnige trend om van elk model een enorme SUV-achtige te maken zijn funest voor dat ene element waar de organisatie zich zo druk over maakt: veiligheid.

Mercedes EQE SUV

Zorgwekkende trend

De veiligheidswaakhond merkte de zorgwekkende trend naar hoger, groter en zwaarder op bij een recente groepstest van elf nieuwe modellen: de Volkswagen I.D. 7, Mercedes EQE SUV, BYD SEAL U, Xpeng G9, KIA EV9, Vinfast VF8, BYD TANG, Honda ZR-V, Smart #3, BMW 5-serie en de Hyundai Kona. Euro NCAP was blij dat het merendeel van de geteste voertuigen elektrisch was, maar erkende daarvan ook de keerzijde.

Van de elf geteste auto's hadden slechts drie een gewicht onder de twee ton. De enige 'small family car' in het rijtje, de Smart #3, woog nog altijd een forse 1.985 kilo. Dat maakt de auto's lang niet zo efficient als geclaimd, en bovendien levensgevaarlijk.

Een zwaardere auto is per definitie een gevaarlijkere auto, ongeacht het gebruik van geavanceerde bouwtechnieken. Meer gewicht betekent immers meer potentiële energie bij een crash. Tel daar de hoge neuzen van SUVs en crossovers bij op, en je hebt een potentieel dodelijk recept..

Smart #3

Gevaarlijk en vervuilend

Euro NCAP secretaris-generaal Dr. Michiel van Ratingen luidt dan ook de noodklok over de opkomst van de elektrische softroader. Volgens de beste man moet het afgelopen zijn met het steeds verder uitvergroten van doodgewone auto's, al is het om de stekkerangst van de klant te verminderen. Een grote, hoge, en loodzware auto is immers nooit efficiënt, en zeker niet veilig:

"Jarenlang werd de Euro NCAP beschuldigd van het omhoog drukken van het gewicht van auto's. Er werd gedacht dat de extra veiligheidsvoorzieningen extra massa betekenden. Dat was nooit echt het geval en de verhoging van het voertuiggewicht die we tegenwoordig zien is zeker niet gerelateerd aan de veiligheid - het ligt aan de voorkeur van consumenten voor grotere voertuigen en aan elektrificatie, met steeds grotere accu's die gebruikt worden om de laadstress te verminderen."

"Maar dit is een trend die de veiligheid en het milieu niet helpt: grote, zware auto's zijn over het algemeen minder efficiënt dan kleine, lichte modellen, en er zijn zorgen om de veiligheid wanneer twee van dit soort voertuigen botsen, of erger, wanneer kwetsbare weggebruikers betrokken zijn."

Tegenstrijdig

Honda ZR-V.

Ondanks de grote zorgen bij de Euro NCAP kregen bijna alle geteste auto's de volle vijf sterren opgeplakt na de test. Alleen de Hyundai Kona, Vinfast VF8 en Honda ZR-V moesten het doen met vier.

Ironisch genoeg was de Honda met een gewicht van ronde de 1.600 kilo de lichtste van het stel. De resultaten van hun eigen tests spreken de kritiek van de Euro NCAP dus keihard tegen.

Nieuws
  • EuroNCAP