Klimaatdrammers laten banden tientallen SUV's leeglopen

De sabotageactie is inmiddels opgeëist door Tyre Extinguishers.

Tyre Extinguishers

In een land waar de meningen uiteenlopen, gebeurt het vaak zat dat je buurman (of leraar, of vader, of in dit geval: een totale vreemde) er een andere levensstijl op nahoudt dan jijzelf. Wat doe je dan? Juist, de boel saboteren. Want waarom op een volwassen manier met elkaar in gesprek gaan als je ook op kinderlijke wijze een ander je mening kunt opdringen?

Deze handelswijze is de actiegroep Tyre Extinguishers niet onbekend. Sterker: het is eigenlijk de enige manier hoe ze de rest van Nederland ervan proberen te overtuigen dat hun manier van leven heilig is. En de rest? Die moet maar voelen.

De zoveelste keer

Zo ook SUV-bezitters in Enschede. Vanmorgen troffen achtentwintig mensen daar hun auto aan zonder wind in de banden. Een dag eerder waren het er ook al dertien. Dit omdat zij zich volgens de 'leegloopservice' schuldig maken aan het kapotmaken van deze aardkloot. Deze vaak wat grotere auto's zijn volgens Tyre Extinguishers helemaal niet nodig in de stad, stoten veel uit, zorgen voor gevaar op de weg en fungeren voornamelijk als verlengstuk van de pielemuis van hun eigenaar.

Dan kun je in Nederland op veel manieren je punt maken en voor verandering pleiten zonder daarbij het leven van anderen te saboteren, maar zo rolt de actiegroep niet. Eerder waren ook SUV-bezitters in Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Apeldoorn, Amersfoort, Zwolle en Hengelo de sjaak.

'Je benzineslurper doodt!'

In Enschede kwamen de autobezitters er vrij snel achter wie de daders waren, er zat namelijk een pamfletje onder de ruitenwisser. Daarop stond de volgende boodschap:

"LET OP - Je benzineslurper doodt! We hebben dit gedaan omdat het rijden in stedelijke gebieden in uw zeer grote voertuig enorme negatieve gevolgen heeft voor anderen."

De slachtoffers moeten het volgens Tyre Extinguishers "niet persoonlijk opvatten". Op het pamflet stellen ze dat niet de bestuurders het probleem zijn, maar hun auto's.

Het leeg laten lopen van autobanden is strafbaar in Nederland. Niet alleen kom je ongevraagd aan andermans eigendom, er kunnen ook gevaarlijke situaties ontstaan als een bestuurder niet direct doorheeft dat zijn auto gesaboteerd is.

Algemeen
  • Hart van Nederland
  • iStock, Alexander Farnsworth, BrunoPress