Norris spreekt zich uit tegen klimaatactivisten: 'Dom en egoïstisch'

Een jaar na de invasie van Silverstone door ecowarriors heeft Lando Norris zijn ongenoegen geuit over de protestacties. De McLaren-kopman hoopt dat het gezond verstand dit keer de boventoon zal voeren.

Norris spreekt zich uit tegen klimaatactivisten: 'Dom en egoïstisch' 

Het is inmiddels een jaar geleden dat de start van de Grand Prix van Groot Brittannië verstoord werd door een bende klimaclowns. Zes leden van Just Stop Oil beklommen de hekken en gingen uiteindelijk midden op de Hanger Straight zitten. Als geluk bij een ongeluk was de race al geneutraliseerd vanwege de ravage die in de eerste bocht aangericht was door George Russell.

De coureurs kwamen onder code rood stapvoets langs, waardoor de marshals de tijd hadden de activisten van de baan te slepen. Drie van de zes oproerkraaiers kregen uiteindelijk voorwaardelijke gevangenisstraffen van zes tot twaalf maanden. De andere drie kwamen er met een taakstraf vanaf.

Protest 2: Eco Boogaloo?

Nu de Grand Prix op Silverstone opnieuw voor de deur staat - en Just Stop Oil onverminderd fanatiek is - laaien de zorgen voor een nieuwe protestactie weer op. Vorig jaar wist de lokale politie immers van de poging, maar kon het incident alsnog niet voorkomen worden.

De groep kon destijds (heel kort) zelfs rekenen op de steun van zevenvoudig wereldkampioen Sir Lewis Hamilton. De milieubewuste Brit sprak recent zijn sympathie opnieuw uit, maar hamerde erop dat nieuwe acties vreedzaam en veilig zouden moeten verlopen.

Domme egoisten

Landgenoot Lando Norris had echter niet zoveel positieve woorden over voor de milieumaffia. Volgens de McLaren-kopman zijn acties zoals die van vorig jaar ronduit dom en egoïstisch. Op een actief Grand Prix-circuit gaan zitten is immers levensgevaarlijk voor beide partijen. Lando hoopt dat de activisten zich dit keer een stuk verstandiger zullen gaan gedragen:

"Natuurlijk is het een zorg want het is dom om je leven in gevaar te brengen met auto's die rondrijden. Het is ook erg egoïstisch om te doen vanwege de gevolgen die het kan hebben op de persoon die de auto bestuurt."

"Iedereen heeft een recht om te protesteren en ik denk dat er goede manieren zijn om dat te doen en ergere manieren. Ik hoop gewoon dat mensen slim genoeg zijn om het niet te doen. Er zijn veel veiligere manieren om net zoveel aandacht te trekken."

Vooralsnog zijn er gelukkig geen tekenen dat er een nieuw protest in aankomst is.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots