Blokkeerhippies A12 maken plannen voor tentenkamp 

De protestactie bij de Haagse A12 begint Amerikaanse vormen aan te nemen. Extinction Rebellion maakt nu plannen voor een permanent tentenkamp in de tunnelbak bij de Utrechtsebaan.

Blokkeerhippies A12 maken plannen voor tentenkamp 

Sinds 9 september is er een bijzonder tafereel te bewonderen bij de A12 in Den Haag. In de naam van het klimaat blokkeren honderden werkloze mueslislikkers elke dag rond het middaguur de weg.

Keer op keer wordt de menigte natgespoten door de waterkannonen en verwijderd door de politie. Vervolgens worden ze echter niet gearresteerd, maar met een busje doodleuk een paar kilometer verderop gedumpt. Na een korte wandeling begint het cyclus weer opnieuw.

Permanente basis

Volgens Regio15 is Extinction Rebellion echter bezig met een plan om een einde te maken aan de stoelendans. Bij de onbewaakte tunnelbak aan de Utrechtsebaan werden immers al plannen gesmeed om de actiegroep een permanent onderkomen te geven.

Tijdens een blokkeeractie van de 'stad uit'-zijde begonnen er namelijk gesprekken over het oprichten van een tentenkamp en het verzorgen van - uiteraard volledig vleesvrij en klimaatneutraal -avondeten.

Amerikaanse taferelen

De Capitol Hill Autonomous Zone (CHAZ) in Seattle, 2020.

Een permanente basis zou de positie van de XR-leden op korte termijn uiteraard enorm versterken. Hierdoor escaleert de situatie mogelijk naar bijna Amerikaanse proporties. In steden zoals Seattle en Portland werden tijdens de BLM-rellen twee jaar geleden immers complete enclaves gecreëerd met tentenkampen. De lokale politie trad destijds lange tijd niet op tegen de anarchistische nederzettingen.

Gezien de zwakke aanpak van de vaderlandse hermandad bij het bestrijden van de klimaclowns is een gelijksoortige situatie niet uit te sluiten. XR zal immers nooit tevreden zijn totdat de moderne maatschappij teruggedraaid wordt tot een enorme klimaatneutrale vegan commune.

Nieuws
  • NL Beeld / Robert Meerding, NL Beeld / Proshots