Opgepast: Extinction Rebellion gaat morgen A12 blokkeren

Het is weer zover: de ongewassen massa milieumafkezen zal morgen weer eens een weg blokkeren. Als onderdeel van een grootschalige campagne tegen de subsidies op fossiele brandstoffen zet XR de A12 op slot.

Opgepast: Extinction Rebellion gaat morgen A12 blokkeren

Er gaat tegenwoordig bijna geen dag voorbij zonder beelden van een werkloze zoutzakken midden op een weg. Volgens klimaatactivisten is het in gevaar brengen, in de weg zitten en irriteren van de gewone burger kennelijk nog altijd de beste manier om de planeet te redden.

Een van de grootste voorstanders van die aanpak is Extinction Rebellion. De fervente Volvo XC90-fans hebben hun doomsday cult door de hele westerse wereld weten te verspreiden. Zo ook in ons koude kikkerlandje.

Klimaatmars

De Nederlandse afdeling van XR voert sinds 3 september een fanatieke campagne om de overheidssubsidies voor de fossiele brandstofindustrie een halt toe te roepen. Verschillende groepen wisselden elkaar af in een lange mars richting de nieuwste blokkeerlocatie.

Zoals verwacht is dat de A12 tussen Den Haag en Zevenaar, ter hoogte van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het tijdelijke Tweede Kamer-gebouw.

10.000 drammers

Volgens Extinction Rebellion zal de blokkeeractie niet zomaar te verijdelen zijn door de autoriteiten. De groep verwacht zo'n 10.000 demonstranten op de A12. De klimaclowns verwijderen heeft volgens XR geen enkele zin. De plaktivisten zullen namelijk elke dag doodleuk weer terugkomen, maar niet voor twaalf uur 's middags. De mensen achter de groep zijn immers geen ochtendmensen.

De actie op de A12 zal niet de laatste zijn de komende tijd. Morgen en overmorgen zal er op de aan van Reagan en Gorbatsjov in Den Haag een tweede demonstratie.

Nieuws
  • NL Beeld / Robert Meerding, NL Beeld / Regiofotografie