Norris en Verstappen over snelste ronde Ricciardo: 'Zo werkt F1 nou eenmaal'

Lando Norris en Max Verstappen zijn niet onder de indruk van de ophef over de snelste ronde van Daniel Ricciardo. Na de race in Singapore halen zij alleen maar de schouders op over de situatie.

Lando Norris en Max Verstappen

In de slotfase van de Grand Prix van Singapore leek Lando Norris op koers voor zijn eerste ‘grand slam’. Dat is als je een race start vanaf pole position, elke ronde aan de leiding gaat, en uiteindelijk wint met de snelste raceronde. Voor Norris zou dat extra goed zijn, want de McLaren-coureur kan elk puntje gebruiken in zijn jacht op Max Verstappen in het kampioenschap.

Maar daar stak Daniel Ricciardo een stokje voor. De Australiër ging op het laatste moment nog naar binnen om een vers setje zachte banden te halen en zette niet alleen de snelste raceronde, maar zelfs een nieuw baanrecord. Het team probeerde dat nog neer te zetten als een algemene keuze van Ricciardo, ook al maakte de coureur zelf meteen duidelijk dat hij het deed om een punt weg te halen bij Norris om zo Verstappen te helpen.

Norris en Verstappen onverschillig

De teamleiding van McLaren was daar bepaald niet blij mee. Teambaas Andrea Stella noemde het ‘een bijzondere keuze’ en CEO Zak Brown gaf aan nieuwe gesprekken te willen voeren over de onafhankelijkheid van de twee teams. Maar Norris zelf is er redelijk onverschillig over.

“Ik kan daar toch niets aan doen, dus goed voor hem”, analyseert Norris koeltjes in de persconferentie na de race. “Ik heb mijn best gedaan, maar je kan ze niet allemaal winnen. Zo is het altijd al geweest in de Formule 1, al sinds voor mijn geboorte. In het verleden zijn er ook wel races geweest waar andere mensen met elkaar strijden en dat wij vervolgens proberen dat puntje bij anderen weg te halen. Dus het is niet meer dan logisch dat ze dit probeerden. Ik ben wel blij voor Daniel.”

Max Verstappen voegde daar nog aan toe: “Iedereen kan ervoor kiezen om voor de snelste ronde te gaan”. De Nederlander voelde niet de behoefte om verdere uitleg te geven, als onderdeel van zijn rel met de FIA.

Het is onwaarschijnlijk dat de titel op één punt wordt gewonnen of verloren, maar het punt van Ricciardo zorgt wel voor een ongemakkelijk feitje voor Norris en McLaren. Als Verstappen vanaf nu elke race tweede wordt, dan heeft hij de titel binnen ongeacht wat Norris doet. Snelste racerondes en de uitslag van sprintraces maakt dan niet meer uit. De titelstrijd was sowieso al lastig voor Norris, maar nu heeft de Brit het lot dus niet meer in eigen handen. Hij moet nu hopen dat Verstappen een paar slechte races heeft, anders is het wiskundig onmogelijk om de titel nog op te eisen.