Ricciardo steelt punt weg bij Norris: 'Hopelijk krijg ik een mooi kerstcadeau van Max'

Daniel Ricciardo nam in de slotfase van de Grand Prix van Singapore een punt af van Lando Norris. De Australiër hoopt dat het Max Verstappen helpt, maar McLaren is niet tevreden.

Daniel Ricciardo en Max Verstappen

Aan het einde van de Grand Prix van Singapore dook Daniel Ricciardo verrassend genoeg de pitlane in om even later op verse softs naar buiten te komen. Het werd vrij snel duidelijk wat het doel was: Ricciardo ging voor de snelste raceronde om dat punt weg te halen bij Lando Norris. Zelf had Ricciardo er niets aan, want op zijn achttiende plek kreeg hij er zelf geen extra punt voor.

Tegenover de camera van F1TV steekt Ricciardo zijn doel met die actie niet onder stoelen of banken. “Je moet iets proberen met de strategie, en hopen op een Safety Car zodat dat misschien nog in je voordeel kan werken. Helaas was er geen Safety Car, dus onze strategie viel een beetje uit elkaar. Uiteindelijk waren we niet snel genoeg en aan het einde konden we niets meer doen. Dus toen gingen we maar voor de snelste raceronde. Het hielp Max natuurlijk, dus wie weet, misschien krijg ik een leuk kerstcadeau als hij de titel met één punt verschil wint.”

Voor Ricciardo zou het wel eens zijn afscheidscadeau kunnen zijn aan Verstappen en de Red Bull-familie. In de paddock gaat hardnekkig het gerucht dat de Australiër na dit weekend vervangen wordt door reservecoureur Liam Lawson. Hoewel Ricciardo eerder nog dit gerucht ontkrachte, stond hij nu vol emotie tegenover de camera van F1TV.

“Veel emotie. Ik weet dat dit het einde kan zijn. De cockpit is iets waar ik jarenlang erg aan gewend was. Dus ik wilde er een beetje langer van genieten”, zegt Ricciardo, verwijzend naar het moment aan het eind van de race toen hij wat langer in zijn auto bleef zitten.

Kritiek vanuit McLaren

De keuze van Ricciardo viel echter niet bij iedereen in goede aarde. McLaren-CEO Zak Brown, die al jaren klaagt over het feit dat Red Bull twee teams in de Formule 1 mag hebben, was volgens journalist Chris Medland niet tevreden na de race. Brown zou hebben aangegeven vragen te gaan stellen over deze relatie, en dat dit precies de reden is dat hij problemen voorziet met twee teams die onder dezelfde eigenaar vallen. De sportieve onafhankelijkheid zou volgens Brown in gevaar komen.

McLaren-teambaas Andrea Stella voegt zich daar ook bij. "Dit is een serieuze kwestie. Zodra je het over sportief gedrag gaat hebben, dan moet je hier ook op een verantwoordelijke manier mee omgaan", verklaart de teambaas tegen Motorsport.com. "Ik weet de feiten ook niet, maar ik zag dat ze voor de snelste race ronde gingen. Als groter geheel moeten we echt wel kijken naar het vraagstuk van wanneer teams onafhankelijk zijn, want dit gaat ook gewoon om het constructeurskampioenschap. Hier moeten we het wel echt over hebben. Ik kan op dit moment niet hard maken dat ze het specifiek deden om Red Bull te helpen, maar ik vind het wel een beetje apart dat de voornaamste prioriteit van RB zou zijn om de snelste raceronde te behalen."