Is Ricciardo aan zijn laatste race bezig? 'Ik weet hoe deze sport werkt'

Mogelijk is het de laatste race van Daniel Ricciardo. De Australiër wil daar zelf niets van weten, al beseft hij wel dat het misschien uitstel van executie is.

Daniel Ricciardo

Tijdens het raceweekend in Azerbeidzjan verscheen Red Bull-adviseur Helmut Marko voor de camera van Viaplay. Marko werd gevraagd naar de coureurs van RB, een van de twee teams die de line-up van volgend jaar nog niet heeft vastgelegd. Marko antwoordde ontwijkend: “We hebben een idee, dus wacht tot Singapore. Er komt duidelijkheid over wat er gaat gebeuren.”

Dat heeft de afgelopen dagen voor flink wat speculatie gezorgd. Het is vrij duidelijk dat de keuze gaat tussen Liam Lawson en Daniel Ricciardo, met mogelijk een klein kansje voor F2-titelkandidaat Isack Hadjar. Yuki Tsunoda ligt in ieder geval vast, dat staat buiten kijf. De meeste mensen lijken te verwachten dat Ricciardo het veld moet ruimen volgend jaar, maar sommige analisten gingen nog een stapje verder. Robert Doornbos en Ralf Schumacher suggereerden allebei tegen respectievelijk Ziggo en RTL dat Ricciardo al na Singapore af zou zwaaien en Lawson het seizoen af zou maken.

Dat laatste gerucht sloeg Ricciardo meteen dood in de perszaal in Singapore. “Ik ben me bewust van geruchten over de rest van het seizoen, maar op dit moment weet ik er niets van dat ik na Singapore vervangen zou worden. De beslissing waar ik op wacht, is voor volgend jaar. Ik zal niet doen alsof ik een advocaat ben hier. Maar ik zeg nog steeds: nee [geen clausule voor vervanging na Singapore]. Maar we hebben vaker gezien dat mensen een seizoen niet afmaken. Dus ik ga ook niet zeggen dat het honderd procent zeker is.”

'Hij heeft erg veel bereikt'

Toch laat Ricciardo het zijn weekend niet in de weg zitten. “Ik weet hoe dit werkt. Er waren altijd al een paar mijlpalen en deadlines dit jaar. De zomerstop was de eerste, nu na Singapore is de volgende. Maar er is nog zoveel onzeker, we gaan gewoon kijken hoe dit weekend gaat. Ik ga mijn best doen, net zoals altijd.” En dan, in karakteristieke Ricciardo-stijl voegt hij er met een brede grijns aan toe: “Ik ga proberen dat ding op het podium te krijgen, dat is het plan.”

Max Verstappen, die jarenlang de teamgenoot van Ricciardo was, laat zich niet uit over de contract-situatie van de Australiër. Maar hij heeft wel lovende woorden voor zijn goede vriend. “Hij heeft erg veel bereikt, meer dan de meeste mensen durven dromen. Zelfs als dit zijn laatste race is, dan kan hij met trots terugkijken op iets wat niet veel mensen voor elkaar kunnen krijgen. Misschien dat hij dan iets anders gaat doen? Er zijn genoeg andere raceklassen. Of misschien gaat hij gewoon ontspannen op een boerderij.”