Huh? Ford legt merkrechten 'Skyline'-naam vast

Vreemd nieuws vanuit de States: blijkbaar is Ford iets van plan met de meest legendarische typenaam van Nissan.

Huh? Ford legt merkrechten 'Skyline'-naam vast

Als je de naam Skyline denkt komen er waarschijnlijk beelden voorbij van Fast & Furious, Gran Turismo, Need for Speed en dominante racewagens in de Japanse toerwagen kampioenschappen. Een van de dingen die totaal niet in dat rijtje voorkomt is Ford. Toch heeft het Amerikaanse concern merkrechten verworven voor de naam op de Amerikaanse markt.

Ford Skyline

De specialisten van Ford Authority kwamen de aanvraag tegen op de website van het United States Patent and Trademark Office. Een gedetailleerde beschrijving geeft de instantie niet, maar we kunnen er wel uit opmaken dat het merk met de blauwe ovaal van plan is om ooit een model Skyline te noemen.

Geen concrete plannen

Wat voor model de badge zou moeten gaan dragen is nog niet bekend. Via een email aan Road & Track laat Ford weten dat de aanvraag niet meteen betekent dat er ook daadwerkelijk plannen zijn voor een Ford Skyline. Het verwerven van de merkrechten wordt gedaan uit voorzorg.

"Trademark applications are intended to protect new phrases, designs or symbols but aren’t necessarily an indication of new business or product plans."

Hoewel Skyline een nieuwe naam is voor Ford, werd er in de jaren '50 wel een Skyliner verkocht. De aanduiding werd gebruikt voor de Crestline, Fairlane en Galaxie met een innovatief stalen cabriodak.

Ford Fairlane 500 Skyliner

Geen conflict

Hoewel de afstammeling van de Skyline GT-R lijn de naam al sinds 2007 niet meer draagt, verkoopt Nissan nog steeds een auto met de legendarische typeaanduiding. Dat is echter geen spannende, technisch hoogstaande sportwagenkiller.

De huidige Skyline kennen we in Europa namelijk als de Infiniti Q50. Alleen in thuisland Japan mag de auto zichzelf nog Skyline noemen. Aangezien de auto niet in Amerika verkocht wordt, kan Ford dus gewoon zijn gang gaan. We zijn erg benieuwd wat de Yanks zullen doen.

Nieuws
  • BH Auctions, Racecarsdirect, United States Patent and Trademark Office, Heakock Classic, Nissan