Game over: GT Academy winnaar verliest stoeltje bij Nissan 

Jann Mardenborough mag zijn spullen pakken bij Nissan. De pro gamer komt daarmee aan het einde van een bijna tien jaar lange race carriiere.

Game over: GT Academy winnaar verliest stoeltje bij Nissan

Het is over en uit voor Jann Mardenborough. Nissan Motorsport heeft vandaag aangekondigd dat de 29-jarige Welshman geen contractverlenging krijgt bij het Kondo Racing Super GT team. Ook zijn werk als simulator rijder voor het Formule E team zal hij moeten neerleggen. Mardenborough wordt na vier seizoenen in de GT500-topklasse vervangen door oud-teamgenoot Daiki Sasaki.

GT Academy

In 2011 nam Jann deel aan de derde GT Academy. Het project werd gesponsord door Sony en Nissan en moest Gran Turismo-gamers een kans geven op door te stromen naar fysieke motorsport. Mardenborough versloeg uiteindelijk 90.000 anderen om de titel te pakken. De prijs was een stoeltje bij het RJN Nissan GT3-team tijdens de 24 uur van Dubai. Samen met pro-rijder Alex Buncome werd Jann in die race derde in zijn klasse.

Fulltime racer

Na de Dubai 24H klom Mardenborough op naar de British GT. Daar begon hij aan een lange carriere als fulltime racer. Uiteindelijk kwam hij in actie in de GT4, GT3, GP3, Toyota Racing Series, Formule 3, LMP2 en beide niveaus van de Super GT. Zijn beste resultaat was een tweede plaats overall in de Toyota Racing Series en het All-Japan Formula 3 Championship.

Daarbij racete hij legendarische banen zoals La Sarthe, Macau, Spa Francorchamps en zelfs de Nürburgring Nordschleife. Op dat laatste circuit ging het in 2015 gruwelijk mis toen zijn Nissan GT-R GT3 opsteeg bij Flugplatz. Jann was ongedeerd, maar een toeschouwer liet helaas het leven.

De laatste gamer

Met het aflopen van zijn contract met Nissan komt er definitief een punt achter het GT Academy project. Na het ontslag van originele winnaar Lucas Ordonez in 2018 was Jann Mardenborough de laatste GT Academy-deelnemer die nog in de boeken stond bij de Japanse fabrikant. Het programma stopte al in 2016, het jaar dat Mardenborough zijn overstap naar de Super GT maakte.

Jann Mardenborough heeft nog niet op het nieuws gereageerd. Het is niet bekend wat hij in de toekomst zal gaan doen. Gezien de huidige situatie rondom de racerij zal het waarschijnlijk lastig worden om ergen anders aan de bak te komen.

Autosport
  • Jann Mardenborough