Gran Turismo Sport-bundle van €39.000 heeft een extraatje

Morgen ligt Gran Turismo Sport ein-de-lijk in de winkel en Sony werkt er hard aan om de eerste race sim voor de PS4 te pluggen met acties. De meest speciale bundle van €39.399 heeft alles wat je nodig hebt om virtueel en in het echt te rijden.

Een computerspel voor bijna veertigduizend euro, daar moet wel iets heel speciaals bij zitten, toch? En dat klopt. Er zit om te beginnen twaalf maanden Playstation Plus bij, zodat je online kunt spelen. Uiteraard komt de Playstation 4 er ook bij en de het officiële Thrustmaster Gran Turismo-stuur en pedalen. Daarnaast zit er een soort van Playseat bij, een PS VR-bril en een Sony Bravia televisiescherm.

Alles bij elkaar nog niet echt reden om een jaarsalaris op tafel te gooien. Gelukkig is er meer: er zit een Mazda MX-5 van modeljaar 2018 bij. Exact die auto kun je in het spel ook rijden.

Autobahn had vanmorgen de kans om de game vast uit te proberen. Uiteraard reden we ook met de MX-5, voornamelijk omdat hij zo lekker langzaam gaat dat je tijdens het rijden kunt rondkijken. Op het Circuit van Willow Springs bij zonsopgang probeerden we de VR-bril uit en dat was geweldig. Je hebt echt het gevoel dat je in de auto zit en alle metertjes die normaal in je beeld staan zijn weg (je vindt ze als je naar de middenconsole kijkt, op de plek waar je normaal gesproken de radio zou bedienen). Je bent niet in een simulator, je zit echt in de auto. Boven je is een wolkenhemel, die je vanwege het cabriodak van de MX-5 kunt bekijken, en ook de bergen in de verte zien er levensecht uit.

Ook als je niet het geluk hebt om een VR-bril te hebben is GT Sport een mooie vooruitgang. Een van de fijne punten van deze nieuwe release is dat je niet verplicht een hele carrière hoeft te starten om in leuke auto's te rijden. Wil je meteen in de Porsche 911 RSR stappen (ja, Porsche zit eindelijk ook in Gran Turismo) dan doe je dat gewoon. Klein nadeel is dat er minder auto's dan voorheen in de nieuwe versie zitten. De kans is echter groot dat je die allemaal later nog kunt downloaden (uiteraard tegen een vergoeding). Ter compensatie zitten er wel weer een aantal virtuele knallers van de deelnemende fabrikanten in.

Het allerslechtste nieuws komt echter uit Taiwan: de bundel met de Mazda MX-5 erbij is al verkocht aan een verzamelaar. Aan de andere kant: voor €39.000 kun je waarschijnlijk het pakket ook zelf samenstellen als je de standaard MX-5 (van €34.590) kiest.