Hebben: Mercedes CLK GTR onder de hamer (10 miljoen)

Een van de slechts 26 straatversies van de legendarische GT1-racer is op zoek naar een nieuwe eigenaar.

Hebben: Mercedes CLK GTR onder de hamer (10 miljoen)

Exclusiviteit en begeerlijkheid zijn in de supercarwereld eigenlijk vrij normale eigenschappen. Naast indrukwekkende prestaties en afwerking zijn het de enige redenen waarom ze bestaan.

Maar zoals de wijze Qui-Gon Jinn ooit zei: 'There's always a bigger fish'. Tussen alle reguliere Lamborghini's, Ferrari's en Porsches steken de exotische GT1-specials uit de jaren '90 er met kop en schouders bovenuit. En de meest machtige van allemaal was de Mercedes-Benz CLK GTR.

Straatmonster

De CLK GTR werd in 1996 in zeer korte tijd ontwikkeld om de strijd aan te gaan met de McLaren F1 GTR en de Porsche 911 GT1 in het splinternieuwe FIA GT Championship. Door een in het geheim gekochte McLaren te gebruiken als testmule kon het proces enorm versneld worden.

De auto werd gebouwd volgens het extreem lakse FIA GT1-reglement. Elke deelnemende fabrikant was verplicht om tenminste 25 straatlegale exemplaren van hun racer te maken. Daarbij moest er ruimte zijn voor een standaard reiskoffer.

Origineel waren de regels bedoeld om te garanderen dat alleen productiewagens ingezet zou worden, maar in 1996 had Porsche dat recept omgedraaid. Ze bouwden eerst een racer en maakten die later geschikt voor straatgebruik. Mercedes, AMG en specialisten HWA zagen dat het goed was, en volgden het voorbeeld.

Met minimale inspanning werd de CLK GTR omgekat naar een straatauto.

Verwoestende dominantie

Het resultaat was een allesverslindend zesliter V12-monster dat in korte tijd alle concurrentie wegpestte. De CLK GTR won in 1997 zes van de elf races. Het jaar erop kwamen daar nog twee overwinningen bij, totdat de auto vervangen werd door de verbeterde CLK LM met V8. Die auto won vervolgens alle andere races op de kalender. Als gevolg hiervan trokken alle concurrenten van Mercedes zich voor 1999 terug en werd de GT1-klasse opgeheven.

Teveel gebouwd

In tegenstelling tot Toyota en Nissan hield Mercedes zich wel aan de regel die 25 straatauto's vereiste. Ze bouwden er zelfs één teveel, met uitzondering van twee prototypes. Van de 26 gebouwde exemplaren waren twintig coupe's en zes roadsters. Bij veilinghuis Gooding & Company lig nummer 9 voor het oprapen.

Zonda

Als een van de eerste exemplaren is CLK GTR #9 uitgerust met een tot 6,9 liter vergrote M120-V12. Het gigantische blok kennen we tegenwoordig beter als de 7,3 die achterin de Pagani Zonda ligt.

De super-Mercedes zet via een eigenaardige semi-automatische versnellingsbak met koppelingspedaal 612 pk en 775 Nm op de achterwielen. Dat is goed genoeg om de 1440 kilo zware road racer in 3.8 seconden naar de honderd te laten knallen. Bij 344 kilometer per uur houdt de lol pas op.

Verzamelobject

Nummer 9 werd in 1997 afgeleverd bij ene Hermann-Dieter Eschmann. De auto bleef tot 2005 in Duitsland voordat een rijke verzamelaar de Mercedes naar Hong Kong haalde. Twaalf jaar later werd de CLK door het Amerikaanse Cheval Trust geïmporteerd naar de States. Kort daarna kocht de huidige eigenaar de auto. Na 24 jaar staat er nog altijd slechts 1.442 kilometer op de teller.

Grijpstuivers

Natuurlijk krijg je de unieke Merc niet voor een paar grijpstuivers mee. Gooding & Company schat de opbrengst tussen de 8.5 en 10 miljoen dollar. Omgerekend is dat zo'n 7.2 tot 8.5 miljoen in euro's. Mocht je de slappe was toch hebben, dan kun je hier de advertentie bekijken. Als voorbereiding kun je ook alvast even een gebruiksaanwijzing doornemen.

Cargasm
  • Gooding & Company