Bussink GT Speedlegend heeft de meest zinloze halo ooit

De gechopte AMG GT R past zijn 'moderne F1-techniek' net even verkeerd toe.

Bussink GT Speedlegend heeft de meest zinloze halo ooit

In 2018 was er een hoop over te doen: de halo. De vreemde cockpitbeugel werd door veel fans en rijders verguisd door het twijfelachtige uiterlijk en het verminderde zicht. Ook waren er vraagtekens bij de effectiviteit van de 'teenslipper'. Inmiddels weten we dankzij verschillende incidenten dat de halo toch zijn plaats heeft in open raceklassen zoals de Formule 1. Vraag maar aan Romain Grosjean.

Halo voor de straat

Zoals zo vaak heeft een innovatie in de racewereld geleid tot een afgeleide voor de straat. Met dank aan Nederlandse kermismagnaat Ronald Bussink kun je binnenkort een straatauto tegenkomen met een halo. De Bussink GT Speedlegend is in essentie niets meer dan een Mercedes-AMG GT R zonder dak, maar de auto valt op door de enorme hoepel die tussen de twee voorstoelen loopt.

Moderne interpretatie

De GT Speedlegend is een soort moderne interpretatie van de legendarische 300SLR, beroemd gemaakt door de recordrun van Stirling Moss en Denis Jenkinson bij de Mille Miglia van 1955. Die auto was in feite een tweezits Formule 1 wagen met een grotere motor, maar de F1-invloed blijft bij de Bussink beperkt tot de enorme Y-vormige halo-rolbeugel.

Serieuze partner

De speedster is op aanwijzing van Ronald Bussink ontwikkeld door HWA. Een klinkende naam: Hans Werner Aufrecht is namelijk de A in AMG. Onder de HWA-naam werden iconische Mercedes racers als de CLK GTR en de DTM-wagens ontwikkeld. Tegenwoordig runt het bedrijf teams in de Formule 2 en Formule 3. Geen haastig hobbyprojectje dus, die GT Speedlegend.

Heeft het nut?

Met de invloed van HWA zou je verwachten dat de halo een echt functioneel motorsport-onderdeel is, maar wij kunnen het nut van de beugel niet echt ontdekken. Aangezien de auto gewoon twee stoelen naast elkaar heeft zijn de inzittenden natuurlijk niet beschermd door de centraal geplaatste halo.

Bij een rol zou het ding nog nut kunnen hebben, maar daar heeft de auto al twee grote beugels achter de stoelen al voor. Het lijkt vooral een leuke gimmick te zijn, al zijn de binnenspiegel en verschillende bedieningsknoppen er wel op gemonteerd. Voor de vorm zit er zelfs een beetje verlichting in.

Echt beschermen doet de halo niet.

Vijf stuks

Mocht je geïnteresseerd zijn in de unieke dakloze AMG, dan heb je pech. Bussink heeft slechts vijf exemplaren laten maken door HWA. Die zijn allemaal al verkocht. Hoeveel daarvan de optionele tuningskit (van 585 naar 850 pk) hebben is niet bekend. Niet getreurd: Ronald Bussink heeft aangegeven meer projecten in de planning te hebben. Hou je chequeboekje dus maar gereed.

Nieuws
  • Bussink