Uh oh...het gaat regenen op Spa

Pak de rode vlaggen en de thermosfles er maar vast bij: het Grand Prix weekend in de Ardennen belooft weer akelig nat te worden.

Uh oh...het gaat regenen op Spa

Vorig jaar werd er op Spa Francorchamps een beschamend record gebroken. Door hevige regen en mist werd de Grand Prix van België uiteindelijk niet langer dan twee ronden...achter de safety car.

Daarmee creëerde de Formule 1 met afstand de kortste race in de geschiedenis van de sport. Het record stond dertig jaar lang op naam van het circuit van Adelaide, waar in 1991 door hevige regen veertien ronden afgelegd konden worden.

Het water komt terug

Een jaar later lijkt de dreiging niet geweken te zijn. Volgens de laatste weerberichten begint het namelijk al op de vrijdag met bakken uit de hemel te storten. In de middag zullen er naar verwachting hevige onweersbuien door de Ardennen woeden.

Op de zaterdag is het iets rustiger, maar is er nog steeds een hoge kans op onweer later in de middag. Het is echter niet alleen maar kommer en kwel: op de zondagmorgen zullen de laatste druppels vallen, waardoor de race later die dag een betere kans van slagen heeft. De nieuwe regels voor natte Grand Prix kunnen in ieder geval al even getest worden, dit keer zonder haperende startlichten.

Farce 2?

Naar verwachting wordt de laatste Grand Prix van België dus niet de absoluut natste ooit. Het grote probleem van vorig jaar was echter niet zozeer de regen, maar de verschrikkelijke zichtbaarheid op de baan. De spray en mist bleef immers tussen de hoge bomen langs het circuit hangen, waardoor de situatie zich niet kon verbeteren.

Met windsnelheden van slechts 12 kilometer per uur is het risico op een herhaling van die situatie aannemelijk. Het is voor de fans thuis - en belangrijker - aan de baan te hopen dat de Farce van '21 geen vervolg krijgt. We weten immers al hoe de compensatieregeling in elkaar steekt.

Formule 1
  • weather.com
  • McLaren Racing