Super GT stapt over op 100% biobrandstof

Als eerste prominente serie stapt de Super GT volgend jaar over op een duurzame biobrandstof. Vanaf volgend jaar zullen alle wagens in het kampioenschap op CO2-neutrale peut lopen.

Super GT stapt over op 100% biobrandstof

Door druk van overheden en fabrikanten wordt de autosport steeds milieubewuster. Hybride en elektrische racewagens worden steeds normaler, maar over het algemeen gaat het allemaal met kleine stapjes. Zo heeft de Formule 1 pas dit jaar een beetje bioethanol bij de benzine gedaan. Volledige synthetische e-fuels zullen we pas gaan zien in 2026.

In Japan zijn ze al een stuk verder: zo experimenteert Toyota al geruime tijd met een waterstof-verbrandingsmotor en is de gehele industrie samengekomen om de benodigde infrastructuur op te zetten. De Japanse autosport kan uiteraard niet achterblijven. Vanaf 2023 staan daarom alle Super GT-wagens met een tank vol CO2-neutrale biobrandstof aan de start.

Renewablaze

De brandstof met de heerlijk overdreven Japanse naam Renewablaze GTA R100 is ontwikkeld door Franse specialist ETS Racing Fuels. Het bedrijf heeft een eigen formule ontwikkeld op basis van verscheidene plantaardige bestanddelen.

Het duurzame goedje garandeert een drastische vermindering van de CO2-uitstoot. Belangrijker nog: de brandstof is ontwikkeld naar dezelfde standaarden als reguliere premium benzine. Er zijn dus geen aanpassingen nodig om Renewablaze te gebruiken.

Eerste stap

GT Association voorzitter Masaaki Bandoh en ETS Racing Fuels Manager Hiroki Kawamoto.

Dat laatste is cruciaal voor een kampioenschap als Super GT. De GT500-klasse mag dan één motorformule hebben, maar de mindere GT300 klasse kent een enorme diversiteit. Naast GT3-machines staan er ook lokaal gebouwde machines aan de start, met viercilinders, V6, V8 en V10-motoren met of zonder turbo's onder de kap. De motoren aanpassen op de brandstof is daardoor simpelweg niet haalbaar.

Met Renewablaze heeft Super GT een allesomvattende oplossing in handen. Volgens GT Association voorzitter Masaaki Bandoh is de brandstof een eerste belangrijke stap richting het milieuvriendelijk maken van de autosport:

"De motorsport industrie zet zich in voor een CO2-neutrale toekomst en werkt hard aan het inzetten van duurzame brandstoffen. Voor de Super GT-serie hebben we besloten een 100% hernieuwbare brandstof te introduceren als één van de belangrijkste manieren om ecologische duurzaamheid aan te pakken. In zo'n omgeving ben ik erg trots op de goede start van het project in nauwe samenwerking met ETS Racing Fuels."

Nieuws
  • Nismo, Honda Racing, Super GT