Viaplay stelt publicatie kwartaalcijfers opnieuw uit

De klappen blijven maar vallen bij Viaplay. De Scandinavische streamer heeft de publicatie van de voor investeerders cruciale kwartaalcijfers voor de tweede keer uitgesteld.

Viaplay stelt publicatie kwartaalcijfers opnieuw uit

Gisteren mochten we nog schrijven over de grote exodus bij Viaplay. De houder van de Nederlandse F1-uitzendrechten heeft het de laatste tijd echter niet alleen in ons koude kikkerlandje erg moeilijk. Vanwege gefaalde projecten in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten ging moederbedrijf Viaplay AB recent keihard onderuit op de Zweedse beurs.

In een poging het zinkende schip te redden werd de publicatie van de kwartaalcijfers eind oktober met een maand uitgesteld. Viaplay hoopte met de verkoop van internationale divisies en de heronderhandeling van contracten de cijfers een lichte plus mee te kunnen geven. Dat staat immers beter voor de investeerders en aandeelhouders.

Herfinanciering

De nieuwe deadline werd vastgesteld op 29 november. Toch is Viaplay nog steeds niet klaar om die cruciale spreekbeurt te houden. De top van het bedrijf heeft de presentatie van de financiële resultaten van Q3 nog een dag later te doen, na het sluiten van de NASDAQ Stockholm-beurs.

Dit keer worden gesprekken met aandeelhouders, schuldverstrekkers en obligatiehouders als reden aangevoerd. De vergaderingen zouden tot een potentiële herfinanciering van het noodlijdende moederbedrijf moeten gaan leiden. Een overname van de Viaplay Group werd eerde niet uitgesloten.

Effect op Nederland

De problemen in Zweden zouden volgens het bedrijf echter geen nadelig effect hebben op de Nederlandse operaties van Viaplay. De Scandinavische en Nederlandse divisies zouden namelijk de enige winstgevende zijn, waardoor ze de focus zullen worden van het herboren, afgetrimde mediaconcern.

Viaplay heeft de rechten voor de Formule 1 nog tot eind 2024 in handen. Na volgend seizoen komt er dus een nieuwe biedingsoorlog. Gezien de beperkte financiën achter de dienst zal het trucje van flink overbieden (zoals in 2021) waarschijnlijk niet herhaald kunnen worden. Aartsrivaal Ziggo Sport wordt gezien als de meest waarschijnlijke kandidaat voor een overname.

Formule 1
  • Viaplay, NL Beeld / Heukers Media, NL Beeld / Patrick van Emst, Ziggo Sport