Ploeterend Viaplay stelt publicatie kwartaalcijfers uit

De Scandinavische streamingreus zit nog steeds in zwaar vaarwater. De directie van het moederbedrijf heeft de publicatie van de kwartaalcijfers uitgesteld in de hoop op betere resultaten.

Ploeterend Viaplay stelt publicatie kwartaalcijfers uit

Het is inmiddels pijnlijk duidelijk dat er niet bijzonder veel te vieren valt bij Viaplay. Vanwege gefaalde pogingen om de Amerikaanse en de Britse markt te veroveren ging het concern op de Zweedse beurs keihard onderuit. Na het verlies van 59% aan marktwaard en 900 miljoen euro werd de top van het bedrijf vervangen.

De Nederlandse divisie bleef echter strijdvaardig en herhaalde dat er niets aan de hand was. Toch vielen er ontslagen en werd er een bizarre samenwerking aangegaan met aartsrivaal F1 TV Pro.

Uitstelling van executie

In een nieuw persbericht heeft de top van Viaplay nog meer slecht nieuws naar buiten gegooid. Het bedrijf had vandaag namelijk de kwartaalcijfers moeten presenteren aan de aandeelhouders. Zo wordt de financiële gezondheid inzichtelijk gemaakt. Viaplay AB heeft er echter voor gekozen die presentatie uit te stellen.

De extra tijd moet gebruikt worden om diepgaande gesprekken te voeren over het afstoten en verkopen van internationale divisies en partnerschappen. De verkoop moet de ongetwijfeld zeer negatieve cijfers in het kwartaalrapport iets op gaan krikken. Zo probeert Viaplay het vertrouwen van de aandeelhouders in stand te houden. De actie was echter tevergeefs: na het nieuws van het uitstel daalde het aandeel Viaplay met nog eens 18%.

Viaplay/F1TV NL gaat door

Zoals we inmiddels gewend zijn betekenen de financiële problemen van het moederbedrijf niets voor de Nederlandse tak. Viaplay ziet ons koude kikkerlandje immers als een van de kerngebieden van het concern, naast de Scandinavische markt. Als onderdeel van een agressief herstructureringsplan is 30% van de werknemers al ontslagen, zijn veel originele producties stopgezet en contracten heronderhandeld.

De vreemde samensmelting tussen Viaplay en F1 TV Pro zal voorlopig echter blijven bestaan. Fervente fans van Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk hoeven dus niet zonder hun favoriete commentatorsduo te zitten.

Formule 1
  • NL Beeld / Heukers Media