Wat? Viaplay gaat bizarre samenwerking aan met F1 TV 

Bij de Scandinavische streamingsdienst lijkt alle logica overboord gegaan te zijn. Viaplay zal vanaf nu namelijk gratis toegang gaan bieden tot concurrent F1 TV Pro. Volgens Viaplay is de vreemde deal blijkbaar een 'win-win' voor beide partijen.

Wat? Viaplay slaat handen ineen met F1 TV 

De Nederlandse F1-kijker heeft sinds vorig jaar de keuze uit twee manieren om de sport te volgend: Viaplay en F1 TV Pro. De eerstgenoemde nam eind 2021 de Nederlandse uitzendrechten over van Ziggo, ironisch genoeg een Liberty Media-dochter. Aan de andere hand pikt de F1 zelf een graantje mee met de TV Pro app, een veel uitgebreidere dienst die gericht is op een serieuzer, minder Max-fanatisch publiek.

Viaplay vs F1 TV

In de hevige strijd die volgde leunde Viaplay voornamelijk op het (tegenvallende) Nederlandse commentaar, bekende gezichten zoals Giedo van der Garde en Christijan Albers en een exclusieve deal met niemand minder dan Max Verstappen. Naast sponsoring draafde de Red Bull-ster af en toe even op voor een interview of de productie van een documentaire.

F1 TV Pro bood daarentegen veel meer camerahoeken, onboards, live telemetrie, voor en nabeschouwingen met ervaren professionals, Formule 2, Formule 3 en Porsche Supercup-races en een grote bibliotheek met volledige klassieke Grand Prix tot de vroege jaren '80, uitgebreide documentaires, highlights en interviews.

Win-win?

Met een ronduit bizar persbericht heeft Viaplay de strijdbijl echter begraven. De streamingsdienst gaat namelijk een vreemd partnerschap aan met...F1 TV. Viaplay-klanten zullen gratis toegang krijgen tot F1 TV Pro, met alle bovengenoemde features. Het persbericht noemt de nieuwe situatie een 'win-win voor beide platformen'. Viaplay kan zo immers meer content aanbieden, terwijl F1 TV Pro makkelijker meer mensen bereikt:

"Met de toevoeging van F1 TV Pro hebben fans toegang tot nog meer zelf te kiezen content, zoals internationaal commentaar, meerdere onboard camera’s, actie vanuit de pitstraat, paddock streams, radio-communicatie en nog veel meer. Uiteraard zal Viaplay zelf ook alles live blijven vertonen en zal de samenwerking met Max Verstappen blijven bestaan."

"Nederland is één van de meest opwindendste Formule 1-markten. Er is een rijke autosport-historie met vandaag de dag een lokale legende die alle recordboeken herschrijft en wordt gesteund door miljoenen gepassioneerde en deskundige fans. Dit creëert geweldige mogelijkheden voor zowel een brede streamingdienst als Viaplay als een gespecialiseerde dienst als F1 TV Pro. De samenwerking, met de medewerking van Max Verstappen, is een win-win situatie voor zowel de fans als beide platformen."

Exitstrategie?

De logica van Viaplay is voor ons echter lastig te volgen. De mooie praatjes over wederzijds voordeel voelen als een manier om de zwakke positie van de streamingsdienst weg te praten. Er is op de oppervlakte immers geen enkele reden om samen te werken met de concurrentie. Het feit dat Viaplay het Nederlandse commentaar al verkocht had aan F1 TV Pro was voor veel fans immers al reden om de Scandinaviërs volledig links te laten liggen.

Het binnenhalen van F1's Paard van Troje voelt vooral als een verbloemde exitstrategie. Viaplay's moederbedrijf heeft het de laatste tijd immers erg slecht. Ondanks positieve berichten vanuit de Nederlandse tak beginnen de financiële problemen en tegenvallende cijfers waarschijnlijk ook daar hun tol te eisen. Een deal met de F1 zou het uiteindelijke vertrek van Viaplay wellicht een stuk aangenamer kunnen maken. Je langzamerhand laten overschaduwen en uitkopen is immers beter dan roemloos failliet gaan.

Formule 1
  • NL Beeld / Heukers Media, Formula 1