'Formule 1 vanaf 2025 weer bij Ziggo Sport'

De kansen van Viaplay zijn niet verkeken, maar ook niet groot.

ziggo sport

Viaplay of Ziggo Sport? Het blijft een belangrijk punt van discussie onder Formule 1-fans. In de komende weken gaan de uitzendrechten voor 2025 in de verkoop en het is nog maar de vraag wie ermee aan de haal gaat.

Tot het einde van het raceseizoen van 2024 zijn de uitzendrechten in ieder geval nog in het bezit van Viaplay. De Zweedse streamingdienst verkeert al tijden in zwaar weer, maar is voorlopig niet van plan om uit Nederland te vertrekken. Of ze daarna opnieuw eigenaar worden van de F1-uitzendrechten valt echter nog te bezien. Sportmarketeer Christ Woerts vertelt aan het Leidsch Dagblad dat Ziggo Sport op dit moment favoriet is voor het binnenhalen van de rechten. Als dit gebeurt kan Ziggo Formule 1 weer zonder extra kosten aan alle klanten aanbieden. Momenteel betalen klanten van Viaplay een tientje per maand om F1 te kijken. Voor klanten van andere providers zou het Ziggo-scenario minder gunstig zijn. Die betalen dan namelijk zo'n 15 euro per maand om Formule 1 via Ziggo Sport te kijken.

De kansen van Viaplay

Het is niet uitgesloten dat Viaplay de uitzendrechten opnieuw in handen krijgt, maar het lijkt tegelijkertijd onmogelijk dat het platform het alleen voor elkaar bokst vanwege de financiële problemen. Er is wel een Tsjechische investeerdersgroep, FFP, die overweegt Viaplay te helpen met het terugkopen van de rechten. Deze groep heeft eerder aangegeven te willen uitbreiden en zouden dit als een kans kunnen aangrijpen.

De toekomst van F1 TV

Momenteel is F1 TV Pro, de eigen streamingdienst van FOM, de voordeligste manier om in Nederland Formule 1 te kijken. Een abonnement op de dienst kost namelijk slechts 65 per jaar. Toch is het niet ondenkbaar dat dit platform binnenkort uit Nederland verdwijnt, zoals ook al in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is gebeurd. In die landen heeft Sky Sports de exclusieve uitzendrechten in handen. Momenteel kosten de rechten 35 miljoen euro, maar het ligt in de lijn der verwachting dat dit oploopt naar naar 50 miljoen. De kans dat er dan in Nederland ook een koper opstaat die exclusiviteit eist wordt daardoor steeds groter.

Formule 1
  • Leidsch Dagblad, TVTotaal
  • NLBeeld