Viaplay laat F1 niet los: 'Wij zullen sterk blijven in Nederland'

De Zweedse streamingsdienst toont zich ondanks alle problemen strijdvaardig. Viaplay houdt ook volgend jaar de peperdure uitzendrechten voor de Formule 1 in handen. Vanaf 2025 zal het echter veel moeilijker worden...

Viaplay laat F1 niet los: 'Wij zullen sterk blijven in Nederland'

Streamingsdienst Viaplay heeft het de laatste tijd flink moeilijk. Moederbedrijf Viaplay AB verloor op de beurs van Stockholm maar liefst 59% aan marktwaarde, wat zich vertaalde in een verlies van bijna 900 miljoen euro.

Vanwege de verzwakte financiële en commerciële positie van het Zweedse concern gingen er in Nederland meteen hoopvolle stemmen op voor een terugkeer van Ziggo Sport. Viaplay zou het land zelfs binnenkort gaan verlaten om de verliezen op de Amerikaanse, Britse en Zweedse markt te compenseren.

Strong in the Netherlands

Ondanks al het slechte nieuws rond de streamingsdienst - nog los van het commentaar en de beeldkwaliteit - blijft Viaplay stug vasthouden aan de Nederlandse markt en de Formule 1. Althans, dat is de lezing van sportmarketeer Chris Woerts.

Bij het tv-programma Oranjezomer onthulde de doorgaans goed geïnformeerde Woerts dat hij een belletje gedaan had naar Peter Nørrelund, chef Benelux van Viaplay. Volgens de topman maakt het bedrijf zich op voor nog vele jaren Nederland én F1:

"We will stay strong in The Netherlands"

Chris Woerts bij Veronica Inside, 2020.

Ziggo strikes back

De uitspraken van Woerts zijn opvallend, aangezien hij juist degene was die Ziggo tipte als kandidaat om de rechten over te nemen. De kans voor de Nederlandse zender komt echter pas in 2025, wanneer het contract met F1-eigenaar Liberty Media vernieuwd moet worden.

Nu Viaplay er financieel en commercieel slecht voorstaat kan het enorme bod waarmee de Zweden in 2021 de rechten voor zich wonnen waarschijnlijk niet herhaald worden. Dat zou Ziggo de kans geven om revanche te nemen. Volgend jaar zit de kijker met een voorkeur voor (makkelijk te vinden) Nederlands commentaar echter vast aan Viaplay.

Formule 1
  • NL Beeld / Heukers Media / Proshots / Patrick van Emst