Olav Mol hoopt op faillisement voor Viaplay

Via Twitter liet de TV-legende zijn ongenoegen richting het Zweedse Viaplay doorschemeren. De 61-jarige commentator ziet de in het buitenland ploeterende streamingsdienst het liefst zo snel mogelijk kopje onder gaan.

Olav Mol hoopt op faillisement voor Viaplay

F1-minnend Nederland kreeg eind 2021 een schok te verduren toen duidelijk werd dat Ziggo Sport de uitzendrechten van de Formule 1 zou gaan verliezen. Zweeds streamingplatform Viaplay had de Nederlandse zender voor een exorbitant overboden, waardoor het bekend commentaarteam van Olav Mol en Jack Plooij effectief zonder werk kwam te zitten.

Mol zette door met commentaar via eigen radiozender Grand Prix Radio, wat kijkers de mogelijkheid gaf de TV met Viaplay-beeld op stil te zetten en toch met Olav's begeleiding te kijken. Viaplay zette echter ook hier een stokje voor door in maart ook de radiorechten voor Nederland aan te kopen. Een woedende Mol week noodgedwongen uit naar België.

Aangeschoten wild

Gezien de geschiedenis tussen Mol en de Zweden mag het geen verrassing heten dat de 61-jarige F1-coryfee Viaplay geen warm hart toedraagt. Het nieuws dat moederbedrijf Viaplay AB op de beurs van Stockholm zo'n 900 miljoen euro aan marktwaarde verloren had klonk Olav ongetwijfeld als muziek in de oren.

Tegenvallende resultaten op 'groeimarkten' zoals de Amerika en het Verenigd Koninkrijk hebben Viaplay in financieel zwaar water gebracht, waardoor er wellicht elders offers gemaakt zullen moeten worden. De peperdure uitzendrechten van de Formule 1 werden door sportmarketeer Chris Woerts meteen aangemerkt als een bron van kostenbesparing, wat de deur weer open zou zetten voor Ziggo, Mol en pitreporter Jack Plooij.

Hoop op faillisement

Mol heeft zich persoonlijk wijselijk stil gehouden over de huidige situatie, maar op Twitter kon hij het alsnog niet laten om zijn woede en frustratie door te laten schemeren. Een tweet aan het adres van RTL Z, Mol en Grand Prix Radio waarin Viaplay geschetst werd als 'de meest kloterige streaming toko die er is' en er gepleit werd voor een totaal faillissement kon namelijk op een hartelijke like rekenen van de gerenommeerde commentator.

Nieuwe biedingsoorlog

Vooralsnog lijkt het er helaas voor Olav niet op dat Viaplay echt volledig om zal vallen. De cijfers op markten zoals Zweden en Nederland zijn volgens het bedrijf immers positief. Desondanks zullen de verliezen op andere markten en het gebrek aan vertrouwen vanuit het beurswezen zwaar gaan wegen op het moederbedrijf.

Volgende maand opent Liberty Media een nieuwe biedingsoorlog voor de F1-uitzendrechten vanaf 2026. Het al dan niet aanwezig zijn van Viaplay zal meteen duidelijkheid scheppen over de positief van de aangeslagen streamingsreus.

Formule 1
  • Grand Prix Radio