Dit zijn de radioplannen van Viaplay F1

Het Scandinavische concern heeft de F1-radiorechten onder de neus van Olav Mol weg weten te kapen, maar wat gaan ze er eigenlijk mee doen?

Dit zijn de radioplannen van Viaplay F1

Gisteren werd bekend dat F1 tv-rechtenhouder Nordic Entertainment Group (NENT) ook de Nederlandse radiorechten voor de sport heeft weten te bemachtigen, tot grote woede van F1-coryfee Olav Mol.

Met de overname van de rechten zou NENT - volgens Mol - niets anders willen doen dan de concurrentie uitschakelen. Mol's Grand Prix Radio haalde per week immers meer dan een miljoen luisteraars binnen die het commentaar van de F1-veteraan combineerden met de beelden van NENT's streamingsdienst Viaplay.

Viaplay + DPG

Viaplay gaat echter meer doen dan Olav de markt uit jagen. In samenwerking met Nederlands mediabedrijf DPG Media - bekend van onder andere het Algemeen Dagblad - zet de streamingsdienst een 'nieuwe' online radiozender op.

Via dit kanaal zullen F1-fans kunnen luisteren naar hetzelfde commentaar dat bij de TV-uitzendingen aangeleverd wordt. Je kunt in de toekomst dus ook zonder begeleiding van de beelden meegenieten met Melroy Heemskerk en Nelson Valkenburg. Zo wordt het marktaandeel van Viaplay in theorie nog verder uitgebreid.

VPN

Voor de harde kern van Mol-fans zal het echter niet onmogelijk zijn om het commentaar van de 61-jarige tv-legende alsnog te kunnen volgen. Mol heeft namelijk de Belgische radiorechten weten te bemachtigen, waardoor hij in Vlaanderen nog vrij te beluisteren is.

Vanwege het conflict met Viaplay wordt de nieuwe Belgische tak van Grand Prix Radio voor Nederlandse bezoekers geblokkeerd, maar via een VPN is dat alsnog te omzeilen. De Grand Prix Radio-app blijft vanwege een uitzondering in de Europese regelgeving gewoon vrij beschikbaar.

Formule 1
  • NLBeeld / BrunoPress / ProShots