Olav Mol woedend na Viaplay-overname F1-radiorechten: 'Voelt alsof ik monddood word gemaakt'

De F1 coryfee is flink aangebrand na het verlies van de Nederlandse F1-radiorechten. TV-uitbater Viaplay heeft Mol naar zijn mening doelbewust een hak gezet door de rechten onder zijn neus vandaan te kopen.

Olav Mol woedend na Viaplay-overname F1-radiorechten: 'Voelt alsof ik monddood word gemaakt'

Sinds vorig jaar moet het Nederlandse F1-publiek het doen zonder de stem van overbekende commentator Olav Mol. Nadat Ziggo een biedingsoorlog om de TV-rechten verloor van de Scandinavische Nordic Entertainment Group (NENT) kwam Olav op een zijspoor te zitten.

De 61-jarige F1-coryfee zette echter dapper door met zijn online radiodienst Grand Prix Radio, waarbij hij nog altijd live commentaar leverde op de races. Voor oud Ziggo-kijkers met heimwee was de zender een perfecte uitkomst. De beelden van Viaplay of F1 TV Pro waren immers goed te combineren met het bekende geluid van Mol. Er was zelfs een optie om de twee perfect te kunnen synchroniseren.

Monddood

De populariteit van Mol's commentaar is de Scandinavische mediagigant echter niet ontgaan. Volgens de Nederlander heeft NENT's Viaplay namelijk doelbewust de Nederlandse F1-radiorechten onder zijn neus vandaan gekocht. Viaplay zou daarmee de concurrentie uit willen schakelen en een volledige monopolie op de Nederlandse F1-scene willen vaststellen. Olav ziet het als een poging om hem monddood te maken, zo verklaarde hij tegenover Nu.nl:

"Op 10 januari was ik nog in Londen bij het FOM om daar te praten over de radiorechten. Toen werd mij al wel verteld dat er mogelijk kapers op de kust waren. Op 1 februari kreeg ik te horen dat het contract niet werd verlengd."

"Het voelt alsof ik monddood word gemaakt. En dan bedoel ik niet de Nederlandse directie, want zij hebben hier natuurlijk niets mee te maken. Dit is in Scandinavië besloten. Ik vind het bijzonder. Ik heb nog nooit gehoord dat een televisiezender last heeft van een radiozender. Om mijn commentaar optimaal te kunnen volgen, heb je ook de beelden op tv nodig. Dus volgens mij botst het niet."

België

Om toch door te kunnen met Grand Prix Radio moest Mol creatief worden. Meteen na het nieuws dat hij de Nederlandse rechten kwijt was besloot hij Formula One Management opnieuw te bellen met de vraag om de Belgische rechten over te kunnen kopen. En dat lukte. Ook volgend jaar blijft Grand Prix Radio dus nog gewoon in de lucht. De nieuwe Belgische site zal geblokkeerd worden, maar vanwege Europese regelgeving blijft de app beschikbaar. Mol-fans kunnen dus gerust ademhalen.

"Vier minuten nadat ik dat te horen had gekregen, heb ik het FOM gebeld met de vraag of ik de Belgische rechten kon kopen. Niet op de stream op de Nederlandse site, want daar komt een geoblock (blokkade van een website uit een ander land, red.) op. Maar volgens Europese regelgeving mogen er geen geoblocks op apps geplaatst worden."

Formule 1
  • NLBeeld / BrunoPress