Marktwaarde Viaplay enorm gekelderd op Zweedse beurs (-59%)

De Scandinavische streamingsdienst is op de thuismarkt flink onderuit gegaan. Het schrappen van langetermijndoelen vanwege een verslechterde markt werd keihard afgestraft door beleggers. Topman Anders Jensen leverde zijn ontslagbrief in.

Marktwaarde Viaplay enorm gekelderd op Zweedse beurs (-59%)

Sinds vorig jaar zitten Nederlandse F1-kijkers vast aan Zweedse streamingsdienst Viaplay. Zelfs via F1 TV Pro moeten kijkers die geen Engels lusten het commentaar van Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk aanhoren.

De overstap van Ziggo Sport naar Viaplay verliep op z'n zachtst gezegd niet soepeltjes, waardoor sommige fans ervoor kozen uit te wijken naar F1 TV of het stemgeluid van F1-coryfee Olav Mol via Grand Prix Radio.

59% in de min

Terwijl het Nederlandse F1-project begint te wankelen is er in thuisbasis Stockholm nog veel meer slecht nieuws voor Viaplay. Moederbedrijf Viaplay AB (eerder bekend als Nordic Entertainment Group) heeft namelijk een enorm verlies geleden op de lokale aandelenbeurs.

Het bedrijf werd afgestraft voor het intrekken van alle langetermijndoelstellingen en het naar beneden bijstellen van de verwachtingen. De stappen werden ondernomen vanwege 'sterke veranderingen' op de markt. Beleggers konden de verandering duidelijk niet waarderen: het aandeel Viaplay verloor vandaag in relatief korte tijd bijna 60% van zijn marktwaarde.

Geen einde in zicht

Het dramatische verlies op de beurs bewoog topman Anders Jensen ertoe om zijn ontslag in te dienen. Jensen wordt vervangen door Jorgen Madsen Lindemann, voormalig topman van oud Viaplay moederbedrijf MTG. De streamingsdienst heeft nog geen concrete plannen om het tij te keren.

Viaplay verwacht in het tweede kwartaal een daling van advertentie-inkomsten van 16 tot 18 procent. Bovendien daalt het aantal verkopen van nieuwe abonnementen vanwege de voortslepende crisis rond stijgende kosten voor levensonderhoud. Op 20 juli zal het bedrijf een update geven over de kwartaalcijfers. Tot die tijd lijkt het vooralsnog dweilen met de kraan open.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots