'Problemen Viaplay zet deur open voor Ziggo Sport, Mol en Plooij'

Volgens sportmarketeer Chris Woerts is de paniek bij de Zweedse streamingsdienst een uitgelezen kans voor Ziggo. De Nederlandse zender kan profiteren van de chaos bij Viaplay en het F1-dreamteam herstellen voor 2026.

'Problemen Viaplay zet deur open voor Ziggo Sport, Mol en Plooij'

Op de beurs van Stockholm werd gisteren pijnlijk duidelijk dat Viaplay in zwaar vaarwater zit. Vanwege meerdere financiële tegenslagen op het gebied van reclame-inkomsten, abonnees en tegenvallende groei in nieuwe markten zoals de VS en het VK moest moederbedrijf Viaplay AB de langetermijndoelen flink naar beneden bijstellen.

De actie werd meteen keihard afgestraft door beleggers, die het vertrouwen in de Zweedse streamingsdienst massaal opgaven. Een daling van bijna 60% en de verdamping van 900 miljoen euro aan marktwaarde was het resultaat. Als gevolg van het drama kon topman Anders Jensen zijn spullen pakken.

Begin van het einde

Bekende sportmarketeer en analist Chris Woerts ziet de problemen bij Viaplay als het begin van het einde. Om het vertrouwen van de beleggers terug te winnen zou het Zweedse bedrijf zich vooral gaan richten op de relatief stabiele en lucratieve thuismarkt. De ambitieuze en peperdure buitenlandse projecten zouden hierdoor onder druk komen te staan. Met name de kostbare rechten voor sporten zoals de Formule 1 zouden door het nieuwe management onder leiding van Jorgen Madsen Lindemann gezien kunnen worden als een onnodige kostenpost, zo verklaarde Woerts tegenover BNR:

"[Het terugtrekken uit internationale markten] zal niet op stel en sprong gebeuren. Maar een waardedaling van ruim 60 procent op de beurs is een afstraffing van slecht beleid, dat dat vertrouwen moet hersteld worden en dat doe je op de thuismarkten. Amerika veroveren is een illusie."

"Ze hebben [de F1-rechten] voor heel veel geld gekocht en bieden het duurste abonnement qua streamingdiensten aan. Die rechten zijn duur. Het is de vraag of ze hier nog het geld voor hebben."

Chris Woerts.

Ziggo strikes back

Het aangeschoten Viaplay zou bovendien meteen de deur weer openzetten voor Ziggo Sport. De Nederlandse zender werd eind 2021 overboden door het Zweedse concern en zint sinds die tijd op wraak. Ziggo-topman Marcel Beerthuizen gaf recent al aan plannen op te stellen om de rechten voor 2026 weer in handen te krijgen.

De problemen van Viaplay geven hem daarvoor de ideale kans, aldus Woerts. Het oude Ziggo Sport F1 'dreamteam' met Olav Mol, Jack Plooij, Robert Doornbos, Tom Coronel en Rob Kamphues zou dan vrijwel meteen in ere hersteld kunnen worden:

"Als ze de kans krijgen dan kopen ze morgen de rechten om alles weer in ere te herstellen. Olav Mol terug, Jack Plooij terug en alles als vanouds."

Formule 1
  • Ziggo, NL Beeld / Proshots