Bernie Ecclestone bekent schuld in enorme belastingfraudezaak (£400 miljoen)

In de rechtbank heeft Bernie een ongewone stap gezet. Het voormalige F1-opperhoofd heeft toegegeven zo'n 400 miljoen pond niet aangegeven te hebben bij de Britse fiscus.

Bernie Ecclestone bekent schuld in enorme fraudezaak (400 miljoen)

Vorige zomer werd Bernard Charles Ecclestone door het zeer officieel klinkende Her [inmiddels His] Majesty’s Revenue and Customs op het matje geroepen. De hoogbejaarde businessmagnaat werd er door de Britse fiscus namelijk van verdacht creatief omgegaan te zijn met zijn belastingaangiftes voor 2015.

Ecclestone zou maar liefst 400 miljoen pond niet gedeclareerd hebben. In plaats daarvan verstopte hij het bedrag in een trustfonds in Singapore.

Schuld bekend

Zoals we van Bernie gewend zijn ontkende hij de aantijgingen in eerste instantie in alle toonaarden. In de rechtbank pleitte hij afgelopen zomer doodleuk voor zijn onschuld. Volgens de BBC is hij daar meer dan een jaar later echter op teruggekomen. In de Southwark Crown Court bekende Ecclestone vandaag alsnog schuld.

Volgens Bloomberg werd er meteen een schikking getroffen, waarbij Ecclestone 652 miljoen pond af moet tikken.

Twee keer is scheepsrecht

Het is niet de eerste keer dat Bernie met de billen bloot moet vanwege grootschalige fraude. De Duitse autoriteiten wisten hem in 2014 voor het gerecht te slepen vanwege belastingontduiking via de omkoping van een hooggeplaatste official van de Bayerische Landesbank. Ecclestone maakte hierbij tussen 2009 en 2012 zo'n 1.2 miljard pond buit. Destijds kon hij het bedrag echter zonder schuld te hoeven bekennen afkopen.

Formule 1
  • NL Beeld / PA Images, NL Beeld / Action Press, NL Beeld / Proshots