Ecclestone: 'Massa-zaak gaat alleen maar om het geld'

De aanstichter van de soap rond de wereldtitel van 2008 kan de campagne van Felipe Massa totaal niet waarderen. Volgens Bernie zijn Felipe en zijn legertje van advocaten maar op één ding uit: keiharde knaken.

Ecclestone: 'Massa-zaak gaat alleen maar om het geld'

Felipe Massa houdt de gemoederen de laatste tijd flink bezig met zijn kruistocht tegen de FIA. De Braziliaan zoekt naar eigen zeggen gerechtigheid voor de 'gestolen' wereldtitel van 2008.

Door de door Renault gemanipuleerde Grand Prix van Singapore uit de resultaten te laten schrappen hoopt de voormalig Ferrari-vedette de titel weer van Lewis Hamilton over te nemen. Daarbij riep hij de steun in van Ferrari en zelfs Sir Lewis Hamilton himself. Aanleiding voor de complete hetze was een pikante uitspraak van voormalige F1-opperhoofd Bernie Ecclestone.

Bernie's 'bekentenis'

Volgens Mr. Ecclestone was het namelijk al gedurende het seizoen van 2008 bij de Formule 1 en de FIA bekend dat Renault gesjoemeld had in Singapore. In overleg met FIA-president Max Mosley werd echter besloten niets te doen om de integriteit en geloofwaardigheid van de sport te bewaren. De F1 was immers nog maar net bekomen van het Spygate-schandaal een jaar eerder.

Met behulp van een regel die bepaalde dat de kampioen na de uitreiking van de trofee niet meer betwist kan worden werd de hele zaak volgens Bernie in de doofpot gestopt.

Alles voor de pegels

Bernie staat er bekend om graag voor controverse en chaos te zorgen, des te meer nadat hij zijn positie als hoofd van de Formule 1 verliet. Toch is de inmiddels 92 jaar oude Brit niet gediend van de acties van Felipe Massa en zijn 'clan'.

Het biedt hem immers een kans om nog meer onrust te zaaien. Ecclestone vindt de poging om het resultaat van 2008 terug te draaien je reinste onzin. Het gaat Massa in zijn ogen duidelijk alleen maar om het geld:

"De Massa-clan is alleen geïnteresseerd in het geld. Hamilton en Mercedes hadden ook een rechtszaak in kunnen dienen tegen de FIA na de niet zo nette finale in Abu Dhabi in 2021."

Bernie heeft een punt

Ondanks zijn voorliefde voor ongefundeerde, licht ontvlambare uitspraken heeft Bernie in dit geval een goed punt. Aangezien alleen Renault als team uit de resultaten geschrapt kon worden, en Massa door een fout van Ferrari in de pits zijn leidende positie verloor, valt de FIA weinig aan te rekenen.

Bovendien is procederen tegen een organisatie met het doel ze te dwingen een eigen fout te erkennen bij voorbaat een verloren zaak. De enige positieve uitkomst voor de 'Massa-clan' is een lucratieve schikking van de FIA nadat de Fransen de publiciteit rond de Braziliaan beu zijn.

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press