Felipe Massa start proces om 'gestolen' wereldtitel terug te krijgen

De vice-kampioen van 2008 zegt naar opties te kijken om het vijftien jaar oude resultaat aan te passen. Aanleiding voor het proces zijn nieuwe uitspraken van Bernie Ecclestone over de gemanipuleerde Grand Prix van Singapore. Bernie en toenmalige FIA-president zouden informatie over Renault's matchfixing geheim gehouden hebben...

Felipe Massa start proces om 'gestolen' wereldtitel terug te krijgen

De seizoensfinale van 2008 is nog steeds een van de meest memorabele momenten uit de geschiedenis van de Formule 1. Na een hardbevochten seizoen was Ferrari-rijder Felipe Massa de verdiende wereldkampioen...voor ongeveer twintig seconden.

In de laatste bocht van de laatste ronde wist Lewis Hamilton zijn McLaren namelijk aan de op slicks rijdende Toyota van Timo Glock voorbij te steken. De vijfde plek die Lewis daarmee veroverde was goed genoeg om de wereldtitel met een puntje verschil te pakken. Het kamp van Massa bleef bedrogen achter.

Crashgate

Een jaar later bleek echter dat de titel niet in Brazilië, maar drie races eerder in Singapore verloren was. Tijdens die race crashte Renault-coureur Nelson Piquet Jr. opzettelijk om een safety car te veroorzaken die in het voordeel zou vallen van teamgenoot Fernando Alonso.

Voor Felipe Massa eindigde dat in een drama. De Braziliaan ging voor de safety car aan de leiding, maar viel door een incident in de pits terug tot de dertiende plek. Titelrivaal Lewis Hamilton ging echter naar huis met P3, een verschil van zes punten.

De bekentenis van Piquet was aanleiding voor Massa en co om de FIA op te roepen het resultaat van de Grand Prix van Singapore te schrappen. De organisatie wees er echter op dat die informatie destijds niet bekend was, en dat er na het seizoen niet gesleuteld kon worden aan de uitslag van het kampioenschap. Hamilton's titelwinst bleef dus in stand.

De doofpot

Vijftien jaar later is de zaak echter heropend. Nieuwe uitspraken van voormalig F1-opperhoofd en megafraudeur Bernie Ecclestone hebben Felipe reden gegeven om te kijken naar een proces tegen de FIA en de Formule 1. Tegenover F1-insider gaf Ecclestone toe dat hij en toenmalige FIA-president Max Mosley al tijdens het seizoen van 2008 genoeg informatie hadden om Renault te onderzoeken.

In een poging de reputatie van de sport te beschermen werd de zaak echter verzwegen. De F1 was immers nog maar net hersteld van het Spygate-schandaal tussen McLaren en Ferrari in 2007. Ecclestone en Mosley waren zich bewust van de regel die het achteraf aanpassen van de uitslag van het kampioenschap verbood, en besloten daarom helemaal niets te doen:

"We besloten voorlopig niets te doen. We wilden de sport beschermen en redden van een enorm schandaal. Dat is waarom ik zalvende woorden gebruikte om mijn voormalige coureur Nelson Piquet (Sr.) te overtuigen kalm te blijven. Destijds was er een regel dat de uitslag van het wereldkampioenschap niet aangeraakt kon worden na de FIA-ceremonie. Dus Hamilton kreeg de trofee en alles was prima."

"We hadden genoeg informatie om de zaak te onderzoeken. Volgens de reglementen hadden we de race in Singapore onder deze omstandigheden moeten schrappen. Dat betekent dat het nooit gebeurd zou zijn voor de stand in het kampioenschap. En dan was Felipe Massa wereldkampioen geworden en niet Lewis Hamilton."

Massa's proces

Het interview van Bernie sloeg uiteraard in als een bom bij Felipe Massa. Vijftien jaar na dato denkt de Braziliaan nu een goede reden te hebben om een proces te starten en zijn gestolen titel alsnog terug te krijgen, zo verklaarde hij tegenover Motorsport.com:

"Er is een regel die zegt dat wanneer een kampioenschap beslist is, niets veranderd kan worden vanaf het moment dat de coureur de trofee krijgt, ook al is het bewezen dat het een roof is. Destijds vertelden Ferrari's advocaten me over deze regel. We gingen naar andere advocaten en het antwoord was dat er niets gedaan kon worden. Dus ik geloofde dat logischerwijs in die situatie."

"Maar na 15 jaar horen we dat de voormalige eigenaar van de sport zegt dat hij erachter kwam in 2008, samen met de president van de FIA, en ze niets deden zodat de naam van de F1 niet beschadigd werd. Dit is heel triest, om te weten dat het resultaat van [Singapore] geschrapt had moeten worden en ik de titel had moeten hebben. Uiteindelijk was ik degene die het meeste verloor met dit resultaat. Dus we gaan er achteraan om dit allemaal te begrijpen."

Lance Armstrong

Massa is zich ervan bewust dat het niet eenvoudig zal zijn om een zaak aan te spannen tegen de Formule 1 en de FIA. De zaak is wellicht zelfs al verjaard na 15 jaar. Om gerechtigheid te krijgen zal hij echter alle mogelijkheden gaan uitzoeken. Het terugdraaien van het resultaat en het wegnemen van een titel is immers niet uniek in de sportwereld. De zaak van Lance Armstrong liep immers ook negatief af voor de ooit zo gevierde wielrenner:

"Er zijn regels, en er zijn veel dingen waardoor, afhankelijk van het land je na 15 jaar niet terug kan gaan om de situatie op te lossen. Maar ik heb de intentie de situatie te bestuderen, bestuderen wat de wetten en de regels zeggen. We moeten een idee hebben van wat er mogelijk is om te doen."

"Ik zou er nooit achteraan gaan met financiële doelen. Ik zou er achteraan gaan voor de gerechtigheid. Ik denk dat als je gestraft bent voor iets wat niet je schuld was, en het een product is van een diefstal, een gestolen race, dan moet de gerechtigheid geschieden. Het is feitelijke de juiste situatie om het resultaat van die race te schrappen. Het is de enige gerechtigheid die kan geschieden in een zaak zoals dit."

"We hebben al andere situaties gezien in de sport, zoals Lance Armstrong, waarvan bewezen werd dat hij doping gebruikte, en hij verloor alle titels. Wat is het verschil?"

FIA beoordeelt de FIA

Het grootste probleem waar Massa tegenaan zal lopen is de juridische structuur achter het proces. Felipe kan namelijk alleen bij de FIA terecht om het resultaat terug te draaien. De onafhankelijke Court of Arbitration for Sport heeft geen jurisdictie in deze zaak.

De FIA zal er uiteraard op gebrand zijn om alle pogingen om aan het resultaat te sleutelen af te slaan. Net zoals Ecclestone en Mosley wil de FIA immers geen gezichtsverlies lijden door vijftien jaar later een complot toe te geven en een titel af te pakken van boegbeeld Sir Lewis Hamilton.

Formule 1
  • NL Beeld / BrunoPress / Proshots