FIA verbiedt teams pitmuur te beklimmen

In de aanloop naar de GP van Australië heeft de FIA wederom een bestaande maar niet nageleefde regel gereanimeerd. Vanaf nu is het voor de teams verboden de pitmuur te beklimmen bij het vieren van de finish

FIA verbiedt teams pitmuur te beklimmen

Het is een traditie die al zou oud is dat je er eigenlijk niet eens meer bij stilstaat: het beklimmen van de hekken op de pitmuur door F1-teams die iets te vieren hebben. Of het nu een titel., overwinning, podium of een paar schamele puntjes is, teamleden klimmen maar al te graag (en vaak) in de hekken om hun coureur te laten weten hoeveel ze de prestatie waarderen.

Dat vertoon van rauwe emotie zal in het vervolg echter niet langer toegestaan zijn. Onder leiding van wedstrijdleider Niels Wittich is de FIA namelijk weer eens op de eigen regels gaan letten.

Wakker geschrokken

Net als bij de eeuwige soap die het sieradenverbod heet is iemand bij de FIA recentelijk kennelijk wakker geschrokken en het eigen reglement gaan nalezen. Het beklimmen van de hekken bleek namelijk al die tijd ten strengste verboden te zijn in Appendix H, Artikel 2.3.2 van de FIA International Sporting Code:

"Het is ten alle tijden verboden voor personeel om de vanghekken op de pitmuur te beklimmen. Elke actie van een team dat het verbod overtreedt zal worden gemeld aan de stewards."

De regel werd echter nooit nageleefd, waardoor er een gedoogbeleid ontstond. Dat is nu echter verleden tijd. Waneer geconstateerd wordt dat een teamlid de hekken beklommen heeft wordt het incident in het vervolg gemeld aan de stewards, waarna gekeken zal worden of een straf noodzakelijk is.

Feestje mag, maar wel veilig

De plotselinge aanscherping van de regel is uiteraard gedaan met het oog op veiligheid. De hekken staan er immers niet voor de sier: teamleden die opgeklommen zijn zouden zomaar geraakt kunnen worden door losvliegende brokstukken. Bovendien kunnen ze uitglijden en een paar meter vallen.

De strengere naleving van de regel betekent echter niet dat feestjes aan de pitmuur volledig verboden zijn. Teamleden mogen nog steeds uit de grotere gaten in het hekwerk leunen. Deze zijn echter hoofdzakelijk bedoeld voor het tonen van pitborden. De krappe ruimte zal de grote groepen die we voorheen gezien hebben in ieder geval voorkomen.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Scuderia Ferrari