FIA bereid budget cap aan te passen voor kleinere teams

De financiële reglementen gaan wellicht na twee seizoen al op de schop. Op aansporen van de kleinere, minder vermogende teams overweegt de FIA bepaalde vrijstellingen die het speelveld gelijk moeten trekken.

FIA bereid budget cap aan te passen voor kleinere teams

De in 2021 geïntroduceerde budget cap had als doel om de grote spelers in de Formule 1 af te remmen. De budgetten van 400+ miljoen dollar die Mercedes, Ferrari en Red Bull er op nahielden moesten opeens bijgesteld worden naar 145 miljoen.

Gekoppeld aan een gefaseerde systeem van restricties op aerodynamisch testwerk beloofden de reglementen de grote teams te beperken zodat de kleinere concurrentie het verschil goed kon maken.

Vrijstellingen

Het gelijktrekken van de teams gaat echter niet snel genoeg. Naast het afstoppen van de toppers denk de FIA er nu over na om de achterblijvers ook actief te gaan helpen. De organisatie wil het financiële reglement gaan aanpassen zodat er voor de kleinere teams vrijstellingen beschikbaar gesteld kunnen worden.

De eerste stap is al gezet door het uitsluiten van de kosten voor de bouw van windtunnels. Onder het aangepaste reglement zullen veel meer facilitaire zaken onder zo'n regeling gaan vallen. Zo kan een kleiner, minder vermogend team de beschikking krijgen over dezelfde faciliteiten en middelen als de grote jongens, zonder dat het ten koste gaat van het budget.

Het plan klinkt in basis zeer nobel, maar er is een keerzijde. De vrijstellingen komen namelijk bijzonder goed uit voor het aankomende Audi. De Duitsers zijn dan opeens vrij om flinke bedragen te pompen in een modernisering van Sauber's fabriek in het Zwitserse Hinwil.

Permanente ongelijkheid

Naast kersverse Williams-baas James Vowles is Alpine's Otmar Szafnauer een van de voorvechters van het voorstel. Volgens de Amerikaan is het essentieel om kleinere teams buiten de budget cap om steun te geven. De financiële reglementen maken het anders onmogelijk om het gat met de grote drie op technisch vlak te kunnen dichten.

"Wat een budget cap doet is sommige ongelijkheden versterken. Als je een klein team was en bijvoorbeeld geen geweldige windtunnel had, dan was je de pineut. Dat is waarom er een vrijstelling is voor nieuwe windtunnels."

"En ik denk dat er naast de tunnel andere infrastructuur en gereedschap is dat hetzelfde behandeld zou kunnen worden. Dingen zoals remmentestbanken, en fullsize auto testbanken, die de grote teams hebben en de kleinere niet. Als je die uitgaves niet toestaat, dan is die ongelijkheid er voor altijd. Dat betekent dat je voor altijd in de problemen zit en ik vind dat dat verkeerd is."

2024

Welke vrijstellingen er precies voor welke elementen zullen komen is nog niet bekend. Ook is niet duidelijk hoe bepaald gaat worden wie waar precies recht op heeft. Een systeem vergelijkbaar met de aerodynamische testrestricties - gebaseerd op de positie in het afgelopen constructeurskampioenschap - lijkt aannemelijk. Vooralsnog gaat het echter nog om verkennende gesprekken.

Als zes van de tien teams het eens zijn met het voorstel kan er in 2024 een reglementswijziging volgen. Zijn acht van de tien het eens, dan kan er nog dit jaar een streep door het huidige reglement. Wordt dus vervolgd.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, MoneyGram Haas F1 Team, NL Beeld / Proshots