Wolff: 'Niemand gaat ooit weer acht titels achter elkaar winnen'

Volgens Toto is de absolute dominantie van Mercedes de afgelopen acht jaar niet voor herhaling vatbaar. Vanwege de nieuwe reglementen zal de grid zich namelijk langzamerhand gelijk gaan trekken.

Wolff: 'Niemand gaat ooit weer acht titels achter elkaar winnen'

Ondanks een paar titels voor Red Bull staat het hybride tijdperk van de F1 volledig in het teken van Mercedes. Tussen 2014 en 2021 wist het team uit Brackley zeven rijderstitels en acht constructeurskampioenschappen naar binnen te slepen. Met een ijzersterke power unit en een goed geolied team leek Mercedes lange tijd zelfs volledig onverslaanbaar. De reeks titels werd dan ook meteen een indrukwekkend record.

Effectieve restricties

Volgens teamchef Toto Wolff is het een record dat nooit meer verbroken zal worden. De Oostenrijker gelooft namelijk dat de reglementen die gericht zijn op het rechttrekken van de verhoudingen op de grid zeer effectief zullen zijn. In tegenstelling tot eerdere technische reglementen - zoals bijvoorbeeld in 2005 - zijn de financiële regels en testrestricties precies gericht op het afremmen van alle snellere en rijkere teams. Een herhaling van het Mercedes-tijdperk lijkt daardoor onwaarschijnlijk:

"We weten wie onze concurrenten zijn vandaag de dag. Dat zullen er morgen en na morgen anderen zijn vanwege de budget cap limieten die gezet zijn en dit is wat de sport zou moeten zijn."

"Niet één team, niet drie maar misschien vijf [aan de kop]. Het landschap is veranderd - ik denk niet dat iemand in de toekomst weg zal lopen met acht kampioenschappen op rij en dat is hoe de reglementen ontworpen zijn."

ATR

Met name de zogeheten Aerodynamic Test Restrictions zullen volgens Toto een flinke impact hebben. Het beperken van testtijd voor de meer succesvolle teams zal er op de lange termijn voor gaan zorgen dat de mindere goden het gat zullen kunnen dichten:

"De manier waarop de ATR-reglementen opgezet zijn geeft teams die verder achterin zaten de kans om echt een grote sprong te maken vergeleken met de topteams. Dat is ook waarom we in de toekomst veel spannendere kampioenschappen zullen zien. Want als je laatste bent, dan krijg je 50%, 40% meer windtunneltijd - dus dat is duidelijk een voordeel dat we zullen gebruiken."

Geen garantie

Wolff vergeet in zijn verhaaltje echter rekening te houden met andere belangrijke variabelen. Niet elk team kan met immers met dezelfde tijd dezelfde resultaten behalen. De kwaliteit van de faciliteiten, het personeel en de ontwerpfilosofie is steeds anders. Het is dus geen garantie dat extra testtijd ook meer snelheid oplevert.

Hetzelfde geldt voor de budgetten. De geschiedenis van de F1 staat vol van teams die met veel geweld en enorme fondsen opgezet zijn, maar vrijwel niets wisten te bereiken. Vraag bijvoorbeeld maar aan Honda, Toyota en Jaguar. De verschillen zullen wellicht kleiner worden dan voorheen, maar helemaal weg gaan ze nooit. Dat laat dus - net zoals altijd - ruimte over voor de dominantie van één team.

Formule 1
  • BrunoPress