Wolff: 'Red Bull gaat windtunnelbeperkingen wel voelen'

Toto is er zeker van dat restricties op windtunneltijd én de budget cap straf het nu zo dominante Red Bull aan het wankelen kunnen brengen. Met bijna 30% meer testtijd heeft Mercedes bovvendien de beste kans om RBR bij te halen.

Wolff: 'Red Bull gaat windtunnelbeperkingen wel voelen'

Het klinkt gek, maar de Formule 1 is de laatste jaren steeds meer bezig met gelijkheid. Wat begon als een kweekvijver voor de nieuwste technologieën en een paradepaardje voor grote automerken is inmiddels immers vooral een grote miljardenshow.

En niemand kijkt graag naar een show die altijd hetzelfde afloopt. In een poging om de voor de sport zo typerende dominante een halt toe te roepen heeft de organisatie de nodige reglementen doorgevoerd.

Zo zijn de technische reglementen meer beperkend dan ooit, is er een budget cap ingesteld en is er een omgekeerde schaal geïntroduceerd die de aerodynamische ontwikkeling regelt.

De schaal

Volgens de regels krijgt de betere teams minder testtijd dan de teams aan de onderkant van de grid. Zo krijgen de winnaars minder kans om hun sterjke auto nog sterker te maken, terwijl de mindere goden grote stappen kunnen zetten.

Als constructeurskampioen krijgt Red Bull 70% van de toegestane tijd, wat zich vertaalt naar 224 simulatieruns per testperiode. Voor Ferrari is dat 75% (240) en Mercedes ontvangt 80% (256). Per seizoen zijn er zes aerodynamische testperiodes.

Vanwege de straf die de FIA aan RBR oplegde voor de budget cap breuk moet het team echter nog eens 7% testtijd inleveren. Dat komt neer op 22 runs per testperiode.

Pijnlijke restricties

Mercedes-opperhoofd Toto Wolff denkt dat de verhoudingen wel eens zouden kunnen zorgen voor een flinke opschudder in 2023. Mercedes heeft immers 27% meer testruns dan Red Bull, waardoor ze significant meer tijd hebben om het gat te dichten. RBR zal de pijn van de restricties komende winter gaan voelen:

"Ik denk met hoe de aerodynamische reglementen nu ontworpen zijn, en de straf die [Red Bull] gekregen heeft - het is 25% minder windtunnel - en dat kan een effect hebben."

"De manier waarop de reglementen, de restricties opgezet zijn betekent dat er teams die verder achterin het veld zitten die echt een grote sprong kunnen maken vergeleken met de topteams. Dat is ook de reden dat we veel spannendere kampioenschappen gaan zien in de toekomst, want als je laatste bent, dan heb je 40% meer."

Geen garanties

Wolff is er echter niet zeker van of zijn team de extra tijd daadwerkelijk kan gebruiken om grote stappen te zetten. Red Bull begint 2023 immers met een flinke voorsprong, en Mercedes worstelde maandenlang met een uniek, maar verkeerd concept. Meer tijd garandeert dus niet meteen meer succes:

"[De extra tijd] is duidelijk een voordeel waar je gebruik van moet maken. Is het een gegeven dat we dat kunnen gebruiken? Wie weet. [Red Bull] is een briljant raceteam. Het zal ze extra motivatie geven en tegenover Ferrari is het zeven procent. Maar het gaat om marginale vooruitgang en we waren al een beetje dichterbij Ferrari het laatste kwart van het seizoen."

"Ik zie het glas altijd als halfleeg, en ik geloof nooit dat het werk dat we doen goed genoeg is. Ik weet helemaal niet zeker of we terug kunnen komen op een positie waarin we vechten voor kampioenschappen, want je moet erkennen dat de concurrentie sterk is. Maar we zullen alles doen binnen ons vermogen om onze doelen hoog te zetten en ze proberen te bereiken."

Formule 1
  • BrunoPress, Red Bull Content Pool