VIDEO: Adrian Newey leeft zich uit met V10 McLaren

De Red Bull designer vulde zijn vrije dagen op de best mogelijke manier in. Samen met zoonlief Harrison liet de 63-jarige Brit twee van zijn creaties uit op Donington Park.

VIDEO: Adrian Newey leeft zich uit met V10 McLaren

Adrian Newey kennen we natuurlijk als hét aerodynamische genie achter alle grote successen van Red Bull Racing. In tegenstelling tot veel van zijn collega's houdt Adrian het echter niet bij pen en papier.

De Brits is een begenadigd hobbycoureur en probeert maar al te graag zijn eigen creaties uit. Daarbij houdt hij bovendien helemaal niet in. Gisteren nam hij de tijd om met één van de laatste modellen van zijn McLaren tijd een paar rondjes te klokken.

MP4-19A

Newey's strijdwapen voor de dag was dit keer de MP4-19A uit de eerste helft van 2004, destijds bestuurd door Kimi Raïkkönen. De auto was dat seizoen niet bijzonder succesvol, met name vanwege de extreem fragiele, 905 pk sterke Mercedes-Ilmor V10.

Ook wanneer de auto heel bleef waren de resultaten echter niet denderend: een vijfde plek voor Kimi in Canada was een mager hoogtepuntje. De 19A was zo'n teleurstelling dat hij midden in het seizoen al vervangen werd door een volledige herziene B-versie. Voor een paar rondjes tijdens een trackday is het V10-monster echter perfect. In een video zien we Newey Sr. zoonlief Harrison achtervolgen, die op zijn beurt in de door Adrian getekende Leyton House CG901 onderweg was:

RBR-overstap

Newey bleef na 2004 nog een seizoen aanmodderen bij McLaren. De MP4-20 was veel competitiever dan zijn voorganger, maar zo mogelijk nog fragieler. Toen de interne politiek binnen McLaren ook nog eens verzuurde ging Adrian in op een veelbelovend aanbod van het kersverse Red Bull Racing.

Na twee jaar met omgekatte Jaguars kreeg RBR in 2007 eindelijk de beschikking over de eerste echte Newey-machine. De rest is geschiedenis.

Formule 1
  • Wikimedia Commons, Red Bull Content Pool