Officieel: Red Bull dubbel gestraft voor budget cap breuk

De kogel is door de kerk: de FIA heeft Red Bull twee straffen opgelegd voor het doorbreken van het budgetplafond. De straffen zijn erop ingesteld om het voordeel dat het team met de overtreding bereikt zou hebben weg te nemen.

Officieel: Red Bull dubbel gestraft voor budget cap breuk

Na wekenlang moddergooien, speculeren en politiek gekonkel is het moment eindelijk daar: de FIA heeft Red Bull Racing gestraft voor het overtreden van de financiële reglementen. De 'kleine' overtreding van minder dan 5% heeft uiteindelijk twee straffen opgeleverd.

De straffen

De FIA heeft ervoor gekozen zowel een financiële als een sportieve straf op te leggen. Allereerst mag het management in Milton Keynes een boete van 7 miljoen dollar gaan aftikken. Gezien de reserves van het team is dat echter niets meer dan een lichte tik op de vingers.

De echte pijn komt van de sportieve straf. RBR heeft voor volgend jaar te kampen met een vermindering van aerodynamische research (windtunnel én simulaties) met tien procent. Omdat het winnende team van elk seizoen gegarandeerd de kortste ontwikkelingstijd krijgt, zou dit relatief zware gevolgen kunnen hebben voor Red Bull.

Loze straf?

Met het beperken van Red Bull's aerodynamische ontwikkeling hoopt de FIA het voordeel dat het team mogelijk heeft weten te boeken met de hogere uitgaven in 2021 te compenseren.

Het team ligt met de RB18 echter al zo ver voor op de concurrentie dat de effectiviteit van dat plan niet duidelijk is. Aangezien de reglementen tot 2026 vrijwel hetzelfde zullen blijven zal Red Bull waarschijnlijk relatief weinig pijn gaan lijden door de straf.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool