Hamilton: 'Budgetcap-schandaal voelt als trap na van Abu Dhabi'

De rel rond Red Bull's overvolle portemonnee heeft een diepe impact gehad op Sir Lewis. De onthulling dat zijn rivalen teveel geld uitgaven tijdens het seizoen dat Hamilton door de FIA verloor voelt voor hem als een trap na. De Brit probeert naar eigen zeggen juist uit alle macht die dag te vergeten.

Hamilton: 'Budgetcap-schandaal voelt als trap na van Abu Dhabi '21'

Het is inmiddels alweer bijna een jaar geleden, maar het spook van Abu Dhabi 2021 waart nog altijd rond in het kamp van Mercedes. De krampachtige poging van de wedstrijdleiding om dat kampioenschap niet achter de safety car te eindigen leverde uiteindelijk het eerste verlies op in acht jaar. Na een winter vol publiciteitsstunts en politiek gekonkel legde het team - en Lewis Hamilton - zich uiteindelijk toch neer bij de gebeurtenissen.

Emoties naar boven

Althans, zo leek het. Tegenover Autosport nam Sir Lewis namelijk meteen de kans om de budget cap perikelen van Red Bull te verbinden aan zijn verdriet na Abu Dhabi. De 'kleine overtreding' van een paar miljoen die RBR op basis van cateringkosten, loondoorbetalingen en reserveonderdelen maakte was naar zijn mening immers allesbepalend voor het resultaat van het kampioenschap van vorig jaar.

Het nieuws van Red Bull's overtredingen haalde bij Hamilton dan ook de nodige emoties naar boven:

"Zeker toen ik van dit cost cap ding hoorde, in de aanloop naar Singapore, haalde dat wat emotie naar boven. Want je hebt het soort van begraven en je bent doorgegaan en dan komt het weer naar voren. Het is weer een beetje een trap na. En ja, dat maakte het allemaal weer heel vers. Dus dan is het een kwestie van proberen terug te komen in de fase van het onderdrukken en verder gaan."

Toch verder gegaan

Ondanks het recente herbeleven van zijn trauma's is Hamilton er stellig van overtuigd dat hij geen last meer heeft van de herinneringen aan Abu Dhabi '21. Vasthouden aan zo'n negatieve gebeurtenis is immers helemaal niet goed voor je. Lewis kijkt veel liever naar de toekomst:

"Ik ben verder gegaan. Ik weiger in het verleden te leven. Ik heb het al ervaren in 2007, als een jongeling, en dat hield me zeker nachten wakker en het was gewoon negatief. Als je vasthoudt aan wat negativiteit, als je vasthoudt aan haat of wat het ook is, dan houdt dat je gewoon tegen."

"Ik ga omhoog. En ik ga vooruit, ongeacht wat er in het verleden gebeurd is. Ik kies ervoor om me er niet op vast te bijten. Er is niets wat ik kan doen aan wat er toen gebeurd is. Ik gaf alles. Ik gaf alles, en ik offerde dingen op. Maar ik ben bereid dat weer te doen. Dus daar probeer ik naartoe te werken."

De juiste manier

De FIA is er nog altijd niet over uit wat de strafmaat moet zijn voor Red Bull, waardoor de kans bestaat dat het team punten zal verliezen over het kampioenschap van 2021.

Aangezien het gat tussen Verstappen en Hamilton slechts acht punten was kan zo'n straf al snel verregaande gevolgen hebben. Voor Lewis maakt dat echter allemaal niets meer uit. De pijn van Abu Dhabi kan immers nooit weggenomen worden. Ongeacht de uitkomst van de budget cap saga is hij er trots op dat zijn team resultaten geboekt heeft door op 'de juiste manier' deel te nemen:

"Nee, want het kwaad is al geschied. Ik heb mijn gevoel bij wat we deden als team, hoe we het bereikten en wat we werkelijk bereikten. En dat kan ik voor mezelf binnen me houden. We gaven ons alles en we deden het op de juiste manier, en daar ben ik trots op."

Formule 1
  • BrunoPress