Hamilton: 'Budget cap nutteloos als Red Bull geen zware straf krijgt'

Nu de FIA Red Bull een aanbod gedaan heeft over de afhandeling van de budget cap-affaire heeft Sir Lewis weer van zich laten horen. De vice-kampioen van 2021 roept de FIA nogmaals op om RBR's overtreding keihard af te straffen. Met een minimale tik op de vingers heeft de budget cap immers geen enkele zin.

Hamilton: 'Costcap nutteloos als Red Bull geen zware straf krijgt'

Tien dagen na de aankondiging van Red Bull's schuld heeft de FIA voor het eerst de radiostilte verbroken. De organisatie heeft het team een voorstel gedaan in de vorm van een Accepted Breach Agreement, in feite een schuldbekentenis en acceptatie van een bepaalde straf.

RBR heeft nu de keuze de ABA te accepteren, of het oordeel aan te vechten en een langdurig, kostbaar proces te starten dat mogelijk kan resulteren in een veel zwaardere straf. De titels die behaald zijn in 2021 komen daarmee mogelijk in gevaar.

Te licht en ongeloofwaardig

Volgens Sir Lewis Hamilton is de gang van zaken echter veel te soft. Het feit dat de FIA een deal met Red Bull probeert te sluiten is slecht voor het imago van de sport. Een in zijn ogen veel te lichte tik op de vingers zorgt er bovendien voor dat de geloofwaardigheid van de budget cap volledig onderuit gehaald wordt:

"Ik geloof dat de sport hier iets aan moet doen. Anders, als het mild is, als ze mild zijn met deze regels, dan zullen alle teams er gewoon over gaan. En miljoenen méér uitgeven en dan alleen een tik op de vingers krijgen zal natuurlijk niet geweldig zijn voor de sport. Ze kunnen [de budgetcap] dan net zo goed niet hebben in de toekomst. "

De juiste beslissingen

Ondanks zijn kritiek op de FIA gelooft Hamilton er stellig in dat het team van zijn nieuwe vriend Mohammed Ben Sulayem de juiste beslissingen zullen nemen. Verder is hij naar eigen zeggen totaal niet bezig met de budget cap-saga. Hij heeft immers betere dingen te doen:

"Ik geloof erin dat Mohammed en zijn team de juiste beslissingen zullen maken. Ik moet dat geloven. Ik wil hem het voordeel van de twijfel geven, natuurlijk. Daarnaast ben ik gewoon gefocust op zo goed mogelijk werk leveren. Ik stop er geen energie in. Ik ben gericht om echt te proberen om het team aan te jagen, echt deze auto om te vormen en te werken aan dingen die ik kan controleren."

Geen zorgen om de titel

Wanneer de FIA echt hard ingrijpt bestaat er een kans dat Red Bull en Max Verstappen punten of resultaten zullen moeten inleveren. Aangezien het gat tussen Lewis en Max aan het einde van 2021 slechts acht punten was zou dat al snel kunnen zorgen voor een wijziging van het resultaat. Sir Lewis is echter niet bezig met zijn 'verloren' achtste titel. In plaats van hem te winnen in de rechtbank wil hij door hard werk met zijn team nummer acht op de normale manier binnenslepen:

"Ik heb de dingen gehoord die gezegd zijn [maar] ik kijk er eigenlijk naar hoe ik [in de toekomst] nog een titel kan winnen. Ik heb mijn eigen meningen over wat we deden als een team en hoe we het vorig jaar deden en ik ben daar erg trots op en ik geloof in wat we verdienden. Het [krijgen van de 2021-titel] verandert niet heel veel."

Formule 1
  • BrunoPress, Red Bull Content Pool